Olcsó külföldi telefonálás: biztos, hogy jó lesz ez nekünk?

Pénzcentrum2014. április 11. 12:38

Az Európai Parlament megszavazta a mobiltelefonos barangolási díjak eltörlését. Amennyiben az állam- és kormányfők is igent mondanak a tervezetre, jövő decembertől pontosan annyi lesz a percdíj külföldön, mint idehaza. Szakértők az európai versenyképesség javulását várják a döntéstől, ugyanakkor azt sem zárják ki, hogy a roaming-díjak eltörlése kisebb mértékű áremelkedéshez vezet a mobil-távközlési piacon.

A távközlési jogszabálycsomag több eleme is kedvező változást hozhat az előfizetőknek. Jövő december 15-től teljesen eltörölnék a mobiltelefonos barangolási díjakat és a hívások külföldi fogadásáért sem kellene fizetni, illetve ettől az időponttól kezdve nem korlátozhatnák a szolgáltatók az internet-használatot, így az ingyenes telefonálási lehetőségeket kínáló alkalmazásokat sem.

"Ez ebben a fázisban egyelőre egy parlamenti óhaj, illetve annál több, már követelés. A tagországok illetékes miniszteri tanácsában ugyanis már lefolytatták az eltörlésről az előzetes vitát, de a tanácsi oldalon még nem született meg a végleges jóváhagyás. Hatályba tehát akkor fog majd lépni az új szabályozás, ha a tanácsi oldal is végképp szentesíti" - mondta Fóris György, a Bruxinfó elemzője. Jelezte: a várakozások szerint az Európai Tanácsban is jóváhagyják a díjcsökkentést.

Fóris György arra is rámutatott, hogy a roaming-díjak eltörlésének európai gazdasági szempontból is van jelentősége. Az európai versenyképességnél ugyanis számos szempont szóba jön. A leggyakrabban az, hogy az európai energiaárak sokkal magasabbak az amerikainál. De vannak más tételek is, amelyek ugyanígy tevékenységet drágítóak, például a távközlés is. Voltaképpen ez volt az az érv, amiért a roaming-díjakat érintő indítvány átmehetett az illetékes miniszteri tanácson - fűzte hozzá.

"Az európai versenyképesség meglódulását is remélik az uniós vezetők attól, hogy az információáramlás még egyszerűbbé és mindenki számára még könnyebbé válik. Ezen veszíthet szűkebben egy iparág, de nyerhet összességében egy egész európai szintű gazdaság" - hangsúlyozta a Bruxinfó elemzője.

Az interneten megjelent cikkekben sokan már azon spekulálnak, mikor érdemes mondjuk romániai szolgáltatónál szerződést kötni, hogy majd a magyarországi tarifáknál jóval olcsóbban telefonálhassanak. Az ügyeskedésre valószínűleg nem lesz lehetőség - mondta korábban Khell Bogdán, a mobilaréna.hu főszerkesztője.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

"Valószínűleg lesznek olyan extra szabályok, amelyek vagy időhöz kötik a korlátlan és ingyenes roaming használatát, például nem lehet egyhuzamban mondjuk egy hónapnál tovább használni ezt a szolgáltatást, vagy pedig egy olyan konstrukciót találnak ki, amelyek egy bizonyos limitet húznak efölé a szolgáltatás fölé. Kimondhatják például, hogy egy bizonyos perc beszélgetés és egy bizonyos adatbájt forgalomig díjmentes a szolgáltatás, afelett viszont már vannak extra költségek" - magyarázta Khell Bogdán.

Szakértők szerint nem kizárt, hogy a roaming-díjak eltörlése kisebb mértékű áremelkedéshez vezet a mobil-távközlési piacon.

Címkék:
tech, európai parlament, roaming, áremelés, távközlés, díjemelés,