A fesztiválkártya mellett a PayPass is jól működött a Szigeten

Pénzcentrum2013. augusztus 13. 17:45

Bejött a Szigeten a kártyás fizetés, látványosan sokan voltak, akik nem a hivatalos fesztiválkártyával, hanem PayPass-os bankkártyájukkal fizettek - tapasztalta a helyszínen a Pénzcentrum.hu. A rendezvényen egyáltalán nem lehet készpénzzel fizetni.

Mivel a kereskedők, kocsmák, éttermek idén sem fogadtak el készpénzt, ezért a Szigeten minden, PayPass-os (érintés nélküli) MasterCard bankkártyával, illetve a helyszínen váltható Metapay Fesztiválkártyával fizethettünk. A kártyákkal minden, a Szigettel szerződésben álló kereskedő által forgalmazott termék megvásárolható volt a fesztivál területén belül.

Szerdán kezdődik a nagytakarítás
Szerdán kezdődik az óbudai Hajógyári-sziget utótakarítása a vasárnap zárult Sziget fesztivál után - közölte a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kedden az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint száz munkás és hat hulladékszállító jármű szükséges a fesztivál helyszínének végső kitakarításához. A terület megtisztítása után két mosógép és két önfelszedő seprőgép takarítja majd a burkolt utakat.

A nyolcnapos fesztivál ideje alatt a területen 450 darab 1100 literes konténer és 150 darab 240 literes tartály volt, amelyeket akár naponta többször is ürítettek.

Az utakat és a rendezvényhelyszíneket reggelente hat órától harmincan takarították, segítségükre volt egy önfelszedő seprőgép is. A külső, a bejárathoz vezető útvonalakat, valamint a pénztárak előtti területet pedig további öt dolgozó tisztította.

Az FKF Zrt. munkatársai a tavalyi rendezvényről összesen mintegy 2800 köbméter hulladékot szállítottak el és takarítottak össze. A szakemberek ugyanerre a mennyiségre számítanak az idén is.

(MTI)


A Pénzcentrum.hu helyszíni tapasztalatai szerint jól működött a kártyás fizetés az idei fesztiválon. A korábbi évekhez képest érezhetően kevesebbet kellett várakozni a bárpultoknál, a fizetés gyorsasága felpörgette a kiszolgálást is.

A technológia másik nagy előnye, hogy jelentősen leegyszerűsítette a fesztiválon szép számmal jelen lévő külföldi vendégek és a pultosok közti kommunikációt. A vendégeknek nem kellett a papír-vagy aprópénzzel bajlódniuk, a visszaadás, az összeg bemutatása sem jelentett nehézséget.

Bővebben: Indul a Sziget - így működik a kártyás fizetés

Több feltöltőpontnál azonban jelentős tumultus alakult ki, elsősorban a hétvégén. A látogatók között szép számmal voltak olyanok, akik fontosnak tartották, hogy a főbejárathoz legközelebbi feltöltőpontokon tegyenek pénzt fesztiválkártyájukra. Visszafelé ugyanakkor ezzel már nem volt sok probléma: vasárnap éjszaka szinte bármelyik feltöltőpontnál maximum pár perces várakozással visszakapták a látogatók fesztiválkártyájukon maradt pénzüket. Valószínűleg a K-hídhoz közeli büfések voltak azonban a legnagyobb nyertesek: sokan ugyanis visszaváltás helyett levásárolták, hamburgerre, üdítőre költötték megmaradt "aprójukat".

Tapasztalataink szerint sokan nem fesztiválkártyával, hanem PayPass-os bankkártyával fizettek a rendezvényen (a pontos számok várhatóan a következő napokban érkeznek, természetesen erről is beszámolunk majd).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Miért jobb a fesztiválkártya, mint a készpénzes vásárlás?

A szervezők tájékoztatása szerint a fesztiválkártya biztonságosabb, mert nem kell állandóan a pénztárcát és az összes készpénzed magánál tartania a fesztiválozónak. Ha valaki elveszíti a kártyáját (az egyszerű kártyaregisztrációt követően) pillanatokon belül letilthatja azt, a letiltás pillanatában megmaradt egyenlegét pedig egy új kártyára átírathatja.

Kényelmesebb is, mert a sok visszajáró apró, az elázott vagy elszakadt papírpénz nem okoz több kényelmetlenséget. Ezzel együtt gördülékenyebb a kiszolgálás, mert fizetéskor a kártyát csupán hozzá kell érinteni a kártyaolvasó terminálhoz. Egy fizetés mindössze 2-4 másodpercet vesz igénybe. Nem kell ellenőrizni, hogy jól adtak-e vissza, mert nincs készpénzforgalom.

A szervezőknek ugyanakkor azért kifizetődő a rendszer, mert ezáltal sokkal jobban számontarthatják a büfék, bárok forgalmát, bevételét.

A Balaton Soundon is rendben működött a rendszer

A Pénzcentrum.hu tapasztalatai szerint az idei Balaton Sound fesztiválon a nagy tömeg ellenére gyorsan haladt a kiszolgálás: a pultoknál már évek óta nem készpénzzel, hanem - több más hazai fesztiválhoz hasonlóan- fesztiválkártyával, illetve PayPass-eszközzel (leginkább természetesen kártyával, esetenként karórával) fizethettek a látogatók.

Tapasztalataink szerint kimondottan sokan fizettek érintés nélküli bankkártyával, ugyanakkor a fesztiválkártya feltöltőpontjain sokszor komoly sorok alakultak ki. Összehasonlításként: az egy héttel korábbi VOLT Fesztiválon a PayPass tranzakciók részaránya 150 százalékkal növekedett a tavalyi évhez képest.

Az általunk megkérdezett PayPass kártya-tulajdonosok egytől-egyig arról számoltak be, hogy csak bankkártyájukat használják fizetéshez, nem is váltották ki a fesztiválkártyát.

Címkék:
tech, sziget,