Veszélyben a PIN-kódunk? Túl egyszerű kitalálni

Pénzcentrum2013. augusztus 7. 05:32

Az elmúlt hónapok nagy port kavart bankkártyás visszaélései ellenére sem változtak érdemben a felhasználók szokásai. Világviszonylatban a felhasználók 10 százalékának még mindig az 1234 a PIN-kódja, de az 1111 és a 0000 sem veszített a népszerűségéből. Tízből egy PIN-kódot első nekifutásra ki lehet találni.

A legkevésbé biztonságos PIN-kódok a legegyszerűbbek, az azonos számjegyűek, vagy a sorozatok, például az 1234 - hívta fel a figyelmet az amerikai DataGenetics cég tízes toplistát mellékelve a nem ajánlott és leggyakoribb számkódokról.

A statisztikák szerint a tolvajok 20 kísérlettel meg tudják fejteni az ellopott bankkártyák PIN-kódjának több mint a negyedét. A népszerűségi toplistán az első az 1234. Második az 1111, harmadik a 0000, negyedik az 1212, ötödik a 7777, a hatodik az 1004, a hetedik a 2000, a nyolcadik a 4444, a kilencedik a 2222, végül a tizedik a 6969.


A cég tanulmánya szerint a legkevésbé használt négyjegyű számkobináció a 8068. Közzététele után azonban érthetően ezt sem javasolt használni. A DataGenetics szerint a legjobbak azok a kódok, amelyekben nincs semmi különleges vagy szabályszerű.

Az Egyesült Államokban évente a lakosság 17 százaléka szenved el bankkártyája elleni támadást: vagy csalnak vele, vagy ellopják, vagy feltörik távolról - hackerek - a kódját. A lopáskár évente 5,5 milliárd dollár - 1200 milliárd forint.

Népszerűek azok a kódok, melynél a felhasználó ugyanazt a billentyűt nyomja le négyszer - ilyen a 2. helyen szereplő 1111. Sokan egyfajta alakzatot rajzolnak a számokból, ezt adják meg kódként, mint a 22. helyen szereplő 2580 (fentről lefelé ez a 4 szám következik az ATM-ek billentyűinek középső sorában). Sokan a születési évüket adják meg, ami szintén veszélyes lehet: ha ellopják a pénztárcánkat, abban megtalálhatják személyi igazolványunkat, amin fel van tüntetve az évszám, így a bűnözők jó eséllyel bepróbálkoznak ezzel a kóddal.

A kutatócég szerint a legritkábban használt kód a 8068: a 3,4 millió vizsgált kódból mindössze 25 ilyet találtak. A Data Genetics ugyanakkor figyelmeztet arra, hogy valószínűleg ez csak volt a legbiztonságosabb számsor, hiszen a felmérés publikálása óta a bankkártya-csalók is felfigyelhettek rá.

A PIN-kód védelmeszinte pofonegyszerű

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Erre vonatkozó statisztika ugyan nincs, de gyakran fordul elő olyan, hogy az illetéktelen felhasználó első próbálkozásra beüti a helyes kódot. Ilyenkor persze az ügyfelek tagadják, hogy együtt tartották a kártyát a PIN-kóddal. Tény, hogy a PIN-kódot kitalálni szinte lehetetlen, hacsak nem olyan egyértelmű kombinációkat ad meg a kártyabirtokos, mint 1234 vagy a születési dátum. Ezeket feltétlenül kerüljük.


Jó tipp lehet olyan PIN kódot választani, ami jellemző a felhasználóra, de csak ő tudja. Ilyen lehet, hogy melyik évben érettségizett, vagy egy történelmi dátum, ami fontos az ő életében, és soha nem fogja elfelejteni. Fontos kiemelni, hogy a PIN-kódot a kártyáról nem lehet megszerezni. A kártyán vannak olyan biztonsági jelek, a PIN-kód azonosításához szükséges információk, amelyekből a titkosítást visszafejtve a bank azonosítani tudja a kártyát, de maga a kód soha nem szerepel a kártyán. Ezért nagyon fontos, hogy az ügyfeleket mindig tájékoztassuk arról, hogy ne tartsák a kártya mellett a kódot, pláne ne írják rá, a PIN-kódot tartalmazó levél ne legyen a táskában, és lehetőség szerint ne írják be a mobiltelefonba sem.

Az ügyfélnek tudnia kell azt is, hogy a bank milyen információt kérhet tőle, és milyet nem, főleg akkor, ha a bank hívja fel őt. Vannak olyan esetek, amikor a bank hívja fel az ügyfelét, akár marketingcélból, akár egy tranzakciót szeretne ellenőrizni, de azon túlmenően, hogy a tranzakció részleteiről kérdezzen az ügyféltől, a PIN-kódot itt sem kérdezheti meg. A banknak ugyanis semmi szüksége a PIN-kódra. Ilyen eset a szakértők egyöntetű véleménye szerint kizárható.

Fontos! A PIN-t meg lehet változtatni!
A PIN-kód (Personal Identification Number = személyi azonosító szám) egy személyes azonosító szám. Többnyire négyjegyű, titkos kód, amelyet az ügyfél bankkártyájához kap, és amely lehetővé teszi, hogy ATM segítségével hozzáférjen a pénzéhez, illetve banki tranzakciókat hajthasson végre. Amennyiben vásárlásra használjuk kártyánkat, fizetéskor a kereskedő PIN-kódunk megadására kérhet minket. Senkinek ne áruljuk el PIN-kódunkat, és azt lehetőleg úgy üssük be az automaták, terminálok kezelőfelületén, hogy azt mások ne láthassák! PIN-kódunkat ne írjuk le, és soha ne tároljuk pénztárcánkban, a kártya közelében!

Sokan nem tudják, hogy a bankok túlnyomó többsége lehetőséget biztosít arra, hogy megváltoztassuk PIN-kódunkat, például a bank saját ATM-jeinél.

Pórul járhatunk azonban, ha több próbálkozásra is rossz PIN-kódot adunk meg. Hogy hányszor téveszthetjük el büntetlenül kódunkat bankonként eltérő, legtöbb esetben háromszori tévesztés a megengedett, de vannak olyan pénzintézetek, amelyek többszöri PIN-tévesztés után aznapra nem engedélyeznek több tranzakciót a kártyával.

Címkék:
tech, ATM, PIN-kód,