Ne dobd ki lejárt bankkártyádat, sokat érhet!

Pénzcentrum2013. május 19. 08:08

Valószínűleg sokan elgondolkoznak akkor, amikor lejár bankkártyájuk, hogy mihez is kezdjenek az érvénytelen plasztikkal. A hivatalos verzió szerint ilyenkor célszerű gondosan megsemmisíteni a bankkártyát, a Pénzcentrum.hu viszont mutat néhány izgalmas újrahasznosítási ötletet is.

Minden bankkártya rendelkezik a kibocsátó által meghatározott érvényességi idővel, amely általában egy-négy év. A lejárat dátuma (hónap és az évszám utolsó két számjegye) a kártya előlapján található (több kártyán az érvényességi idő kezdetét is feltüntetik). A kártya a lejáratként feltüntetett év és hónap utolsó napja végéig érvényes (például a 06/14 azt jelenti, hogy a kártya 2014. június 30-án jár le).

Amennyiben a bankkártya érvényességi ideje a végéhez közeledik, és a kártyabirtokos nem akar új kártyát, a lejárat előtt - a kibocsátó által a szerződésben meghatározott idővel, ami általában 60 nap - szándékát jelezni kell a banknak. Ellenkező esetben a bank automatikusan legyártatja az új kártyát és annak díját a kártyabirtokosra terheli. A kibocsátó dönt arról, hogy személyesen adja át a kártyabirtokosnak az új kártyát, vagy postán kiküldi a címére. Használat előtt általában aktiválni kell a kártyákat.

Mihez kezdjünk lejárt kártyánkkal?

Amennyiben a kibocsátó az új kártya átadásakor nem vonja vissza a lejárt régit a kártyabirtokostól, a régit úgy kell szétvágni, hogy a mágnescsík és a chip, valamint az aláírási sáv teljesen használhatatlan legyen.

A Pénzcentrum.hu most mutat néhány praktikus ötletet bankkártyánk (és más plasztikok, például hűségkártyák, kedvezménykártyák) újrahasznosítására. Kis kreativitással, kézügyességgel bárki elkezdheti - várjuk olvasóink saját ötleteit is a penzcentrum@penzcentrum.hucímre. 

 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)



 

Címkék:
tech, bankkártya, hitelkártya,