Innen tudhatod, ha drogot kevertek az italodba: íme a leggyakoribb tünetek

Pénzcentrum2023. december 31. 20:01

Noha a szilveszter a legtöbb ember számára az önfeledt bulizásról szól, nem árt ilyenkor sem óvatosnak lenni. A szórakozóhelyeken az utóbbi időben ugyanis gyakran fordul elő, hogy ismeretlenek egy óvatlan pillanatban az italokat némi droggal spékelik meg, amivel komoly veszélyt okozhatnak. A Pénzcentrum ezért most összegyűjtött pár olyan jelet, amiről könnyedén felismerhetővé válik, ha valaki bajba kerül.

Noha a szilveszter a legtöbb ember számára az önfeledt bulizásról szól, nem árt ilyenkor sem óvatosnak lenni. Ez alatt pedig nem csupán a túlzott alkoholfogyasztás és ezáltal a másnaposság elkerülését kell érteni, a szórakozóhelyeken ugyanis az utóbbi időben gyakran fordul elő, hogy ismeretlenek egy óvatlan pillanatban az italokat némi droggal spékelik meg, amivel óriási veszélynek tehetik ki áldozataikat.

A Pénzcentrum ezért most összegyűjtött pár intő jelet, amiről könnyedén felismerhető, ha valaki bajban van, de arra is adunk pár tanácsot, hogy miként kerülhető el, hogy bedrogozzanak valakit.

Így ismerhetők fel a tünetek

A National Health Service kiemelte, számos tényező befolyásolhatja, hogy a tünetek miként jelentkeznek az emberi szervezetben a megspékelt ital elfogyasztása után. A Daily Mail cikke szerint ezek közé tartozik az áldozat által fogyasztott alkohol vagy kábítószer mennyisége és típusa, az esetlegesen szedett egyéb gyógyszerek, valamint a fizikai állapota és az életkora.

"Az áldozatok általában zavartak és tájékozatlanok, emellett hallucinációkat és paranoiát tapasztalhatnak" - közölte a Dr. Lynn Thomas. A St John Ambulance orvosigazgatója hozzátette, nagyon fontos, hogy ilyen esetekben orvosi segítséget kérjünk, és az érintett személy mellett maradjunk, és nyugtassuk meg őt.

A tünetek gyorsan, 5-20 percen belül jelentkezhetnek, és akár 12 órán keresztül is fennállhatnak. Az áldozatok elveszíthetik egyensúlyukat vagy gyenge lehet a koordinációjuk, bizonytalanul állnak a lábukon. Ilyen esetekben fontos, hogy az érintettek biztonságos helyre kerüljenek, amíg orvosi segítséget kapnak.

A bedrogozott bulizók a kommunikációval is küszködhetnek, illetve látásproblémákat is tapasztalhatnak. Nehézségeik lehetnek a látásuk fókuszálásával, vagy homályos látásra panaszkodhatnak. Az egyéb lehetséges tünetek közé tartozik a hasi fájdalom, a hányinger vagy hányás.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az italba kevert drog hatása miatt előfordulhat olyan is, amikor valaki nem reagál a külső hatásokra, vagy a légzésével lesz probléma. Amennyiben az áldozat eszméletét veszti, de rovábbra is rendesen lélegzik, akkor az orvosi segítség megérkezéséig stabil oldalfekvésbe kell őt helyezni. Ha a légzés leáll, akkor pedig azonnal meg kell kezdeni az újraélesztését.

A legjobb az óvatosság

Dr. Lynn Thomas persze a lapnak nem csak azt az esetet vázolta, amikor már megtörtént a baj, hasznos tanácsokat adott arra vonatkozóan is, hogyan maradhatunk biztonságban a szórakozásunk során. A szakember javaslata alapján egy társaságnak érdemes mindig együtt maradnia, a fogyasztásukat összehangolni, illetve figyelni egymás alkoholfogyasztására. Ezen felül az is hasznos lehet, ha a társaságban kijelölnek egy olyan személyt, aki az este során végig józan marad és figyel a többiekre.

Amennyiben pedig valaki azt gyanítja, hogy a saját vagy valaki más italát megspékelték, akkor fontos, hogy figyelmeztesse a hely személyzetét és a rendőrséget, jelentse a gyanús tevékenységet, valamint azonnal orvoshoz forduljon segítségért.

Címkék:
alkohol, drog, buli, alkoholfogyasztás, tünet, party, tünetek, drogozás, drogprevenció,