Elképesztő, mi derült ki a mákos bejgliről: a drogteszt is kimutatja - illegális?

Pénzcentrum2023. december 13. 07:15

A magyarok minden karácsonykor megbuknának a drogteszteken? A kérdés jogos, ugyanis a kedvenc -a karácsonyi időszakban slágernek számító klasszikus desszertünk-  mákos bejglink elfogyasztását követően a kényes érzékenységgel bíró, modern drogtesztek lehetővé teszik, hogy minimális morfinnyomok is kimutatásra kerüljenek. Ezek pedig  csupán az élelmiszerfogyasztás során a mák által bekerülhetnek a szervezetbe. Ebben a cikkben részletezni fogjuk, miért lehet kimutatni a mák morfin tartalmát a vizeletben. 

A mák, hagyományosan népszerű összetevője különböző ételeknek és pékáruknak, de a ez különösképpen igaz a karácsonyi szezonra, ugyanis a mákos bejgli a legtöbb magyar kedvenc ünnepi desszertjei közzé tartozik. A konyhai felhasználásra szánt mákszemekben általában nem található meg az ópium, mivel a feldolgozás során a gubó és a tejszerű nedv nagyrészt eltávolításra kerül. Ugyanakkor modern tesztek lehetővé teszik a morfin kimutatását a vizeletben, még 48 órával a mákfogyasztást követően is.

Az advent kapcsán került fel, egy kémiát népszerűsítő ismeretterjesztő oldalra az alábbi kép, melyen egy hagyományos magyar karácsonyi süteményről, nevezetesen pont a mákos bejgliről, pontosabban annak is a legfőbb összetevőjéről ír a kép készítője érdekes tényeket. 

A képen olvasható szöveg:

A bejgli egy édes tekercs, mákkal, dió- vagy gesztenyemasszával töltve,
Magyarországon általában karácsonykor fogyasztják. Míg a mákszemek nem tartalmaznak jelentős mennyiségű opioid vegyületeket, például morfint és kodeint, amelyek a maghüvelyben találhatók, nyomokban mégis tartalmazhatnak. Kutatások kimutatták, hogy ezek a kis mennyiségek akár 48 órával a mákot tartalmazó ételek fogyasztása után is kimutathatók a vizeletben, és ópiát-pozitív vizeletvizsgálati eredményeket okozhatnak.

De érdemes tisztázni a mákkal kapcsolatban először pár dolgot. Alapvetően a mákszemek nem tartalmaznak konkrétan ópiumot, de a növény más ópiát származékokat nagyon is tartalmazhat. A gubóban és a zöld mákgubóból kinyerhető tejszerű nedvben többféle úgynevezett alkaloid található, ilyen például a morfin vagy a kodein.

A gubóból származó anyagok körültekintő szüretelése és feldolgozása ellenére is egy minimális mennyiségű ópiát kerülhet a mákszemekre, amelyek így bekerülhetnek a mákkal készített ételekbe.

Bár ez a mennyiség olyan kicsi, hogy az ember észre sem veszi a hatását. A modern tesztek mégis érzékenyek rá, és a vizeletben akár 48 órával a mákfogyasztás után is kimutatható ez a minimális mennyiség.

Átmennénk a drogteszten?

A problémát egyébként már jóval korábban felismerték és már 1996-ban elkezdtek megoldást keresni rá hazánkban. Egy 2013-mas doktori értekezésben, Dr. Mátyus Mária részletesen leírja, hogy milyen utat járt be ez a probléma és végül milyen megoldással oldódott fel. A dolgozatban így veti fel a szerző a problémát:

az 1996 óta különböző módszerekkel végrehajtott előszűrések eredményei közül a nagyszámú ópiát pozitivitás vetette fel a legtöbb kérdést a valódi drogfogyasztás vagy mák tartalmú ételek fogyasztásának elkülönítése tekintetében

– írja a tanulmány.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Részletesen elemzi a szerző különböző mákok és mák vagy ópiát tartalmú szerek kimutathatóságát. A szerző a fentebb már említett tényeket is alátámasztja, nevezetesen, hogy a ugyan a mák szemek önmagukban tényleg nem tartalmaznak ópiát szemcséket, de a felületükön megtalálható. Ehhez fénymikroszkópos képeket is csatolt a tanulmányban.

A képen egy mákszem látható, amin a sárgás lerakódás az ópiát. A szerző a tanulmányban tehát így összegezte az eredményét:

bebizonyítottam, és fénymikroszkópos fotókkal illusztráltam, hogy a mákszemek felszínére tapadt ópiát szemcsék felelősek azért, hogy a mákot tartalmazó étel fogyasztásának következtében a vizeletben és a vérben mérhető morfin mennyiség keletkezik.

- írja a szerző. Majd végül a tanulmány végén a mák élelmiszerként való fogyasztását illetően arra a következtetésre jut, hogy ugyan a vizeletben és vérben valóban kimutatható a szabad morfin (jellemzően az első 24 órában), azonban a vérben olyan kis mennyiségben található meg (mindösszesen 5 ng/ml), hogy azt már a haj nem tartalmazza. Így az egy jó eljárás lehet annak kiszűrésére, hogy valóban milyen formában fogyasztotta az illető a morfin tartalmú anyagot.  

Ami érdekesség még, hogy pszichológiai teszteket is végzett a szerző hölgy és arra az eredményre jutott a mák fogyasztását illetően, hogy 

pszichológiai tesztekkel vizsgálva bebizonyítottam, hogy személyenként változó mértékű ugyan, de egyértelműen mérhető a mákfogyasztás hatására keletkező teljesítményváltozás, amely meghatározza és új alapokra helyezi a mák közétkeztetésesben való alkalmazásának szabályait

- írja, és részletesen kitér arra is, hogy számos teszt során jelentősen jobban teljesítettek azok a tesztcsoportok, akik mákot fogyasztottak előtte. 

Címkék:
karácsonyi vásár, mák, drog, sütemény, ünnepek, szórakozás, haj, evés, karácsonyi ajándék, kedvenc, karácsonyi étel,