Leleplezte a sztárséf: ezeket az ételeket soha, de soha nem rendelné étteremben

Pénzcentrum2023. szeptember 15. 19:04

Csirke, napi ajánlat, sósmogyoró: mind-mind felejtős. Még a legjobb éttermekben is kockázatos ezeket rendelni az étlapról, hogy pontosan miért, arról sztárséfek vallottak.

Mint ahogy arról beszámoltunk, megjelent az új Michelin Guide Magyarország: rossz hír, hogy nincs új Michelin-csillagos étterme Magyarországnak, másrészt jó hír, hogy minden étterem megtartotta a tavaly elért eredményeit. Az idei kiadás 75 magyarországi éttermet ajánl: 28-at Budapesten és 47-et az ország egyéb részéről. Új szereplőként a pécsi Morzsa étterem szerzett Gourmand minősítést, illetve a szigligeti Villa Kabala kapott Zöld Csillagot.

A Michelin által ajánlott éttermek:

  • Bobajka (Tarcal),
  • Botanica (Dánszentmiklós),
  • Csopaki Resti by Laurel,
  • FLAVA (Budapest),
  • Fricska 2.0 (Budapest),
  • GÓRÉ (Kisharsány),
  • MoszkvaTéЯ Bisztró (Budapest),
  • NOON (Balatonfüred),
  • Piac 42 (Esztergom),
  • SHO Étterem (Budapest),
  • Solid (Budapest),
  • Tati (Budapest),
  • White Szalon (Budapest),
  • Zincenco Kitchen (Budapest)

- ezekben a helyeken tehát biztosan nem csalódhattunk, nincs ok az aggodalomra, azonban máshol elő-előfordul. Persze az is elkerülhető, ha mindig a megfelelő ételt választjuk, azaz tudjuk, mi az amit egy séf sosem rendelne az étlapról. A Readers Digest összegyűjtötte a legfontosabb szabályokat, zaz ha jót akarsz enni, ezeket inkább ne rendeld soha.

Napi ajánlat

Észrevetted már, hogy a pincérek néha milyen erőszakosan nyomják a napi ajánlatot? "Amikor más éttermekben eszem, soha nem rendelek specialitásokat" - mondja Alberto Morreale, a San Diegó-i Farmer's Bottega executive chefje és tulajdonosa. "Egyes éttermek aszerint állítják össze az aznapi ajánlatokat, hogy mi az, ami hamarosan lejár, vagy amitől gyorsabban szeretnének megszabadulni". Ehelyett megkéri a felszolgálót, hogy ajánljon valami olyat, ami helyi alapanyagokból készült, vagy ami frissen érkezett aznap

Mondj nemet a csirkére

"Szinte akármit merek rendelni, ha elmegyek valahova - de csirkét soha, mert a legtöbb étteremben hajlamos túlsütni" - vallja Ryan Ososky, a nyugat-hollywoodi The Church Key nevű modern amerikai konyhájú étterem executive chefje. Ososky nincs egyedül a csirkét elutasító álláspontjával. A Food Network honlapja szerint a séfek számos okból, többek között a túlárazottság és az eredetiség hiánya miatt kerülik a csirke rendelését az éttermekben.

Hacsak nem érzed a sós levegő illatát, az osztrigát inkább kerüld

Mivel a legtöbb halpiac nem szállít hétvégén, a "ne egyél halat hétfőn" továbbra él,sőt, komoly vita alakult ki körülötte. Sokan úgy kerülik, mint a pestis, mások viszont nyugodtan rendelnek halat, ha az étterem tengerparti helyen van, vagy jól ismert a tengeri gyümölcseiről.

Ha azonban osztrigát kell enni, már csúszósabb a talaj, legalábbis a Cordon Bleu-n végzett séf, Mark Nichols szerint, aki nem megy a nyers osztriga közelébe, ha azt több mint 100 kilométerre fogták be a étteremtől. "Ha rosszul kezelik és tárolják, a nyers osztriga megölheti az embert" – magyarázza.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Szereted a friss ételeket?

A láncos vagy hatalmas étlapokkal rendelkező éttermek talán csökkentik a családi veszekedéseket az asztalnál, de ez azt is jelenti, hogy spórolni kell a friss alapanyagokkal. Ha friss, helyi alapanyagokra vágysz, ezeket a helyeket valószínűleg kerüld el. "Általában távol tartom magam a nagy láncoktól, mert általában mindent fagyasztva hoznak be hetente egyszer vagy kétszer" - mondja Nichols. "Mindig megnézem az étlap méretét is. Ha két oldalnál hosszabb, akkor nagy készletet kell tartaniuk az ételekből. Több mint valószínű, hogy nem friss ételt kapsz." Egyébként a séfek mindig ezt rendelik, ha olasz étteremben járnak.

Az élet (maradék) botja

Hacsak nem veszel ujjlenyomatot minden egyes pogácsáról, szelet kenyérről, amit eléd raknak a vacsora előtt, soha nem tudhatod biztosan, hogy járt már-e más tányérjában korábban. A séfek szerint érdemes óvatosnak lenni.

Egy kis bacilus a koktélodhoz?

Még ha éhes is vagy, miközben arra vársz, hogy elkészüljön az asztalod, kerüld el a bárpultnál kapható rágcsálnivalókat a vacsora előtti. A tálakat ritkán mossák el a vendégek között, így nagyjából biztos lehetsz benne, hogy a sajátodon kívül még sok más ujj is megmártózott már a diós vagy pereces tálba.

Címkék:
étterem, Budapest, csirke, ajánlat, friss, michelin, éttermek,