Olyat láthatsz ma este az égbolton, amire csak ritkán van példa: lenyűgöző lesz, szabad szemmel is

Pénzcentrum2023. augusztus 12. 12:01

Várhatóan vasárnap este lesz látható a legjobban a Perseidák meteorraj. Az égi jelenség az egyik legszebb, amit szabad szemmel is megcsodálhatunk - derül ki a Vega Csillagászati Egyesület beszámolojából.

A Perseidák meteorraj az egyik legszebb természeti jelenség. Ennek köszönhetjük a nyári éjszakák hullócsillagait. Ha lesz az idő, akkor szabad szemmel is gyönyörű látványban lehet részünk. A Nemzetközi Meteoros Szervezet 2023-as meteor-naptára szerint idén augusztus 13-án, magyar idő szerint 9-16 óra között lesz a Perseidák maximuma, írja a Vega Csillagászati Egyesület (VCSE).

Mint kifejtik, a 12-13-i hajnalon és a 13-14-i éjszaka első felében számíthatunk maximumközeli aktivitásra – előbbi tűnik jobbnak az egyesület szerint. Egyúttal augusztus 14-én, magyar idő szerint hajnali 3-5 óra között is érdemes lehet az eget kémlelni, ugyanis J. Vaubaillon szerint egy, a szülőüstökösből Kr. e. 68-ban kidobott porcsomó (meteoroidfelhő) ekkor éri el a Földet, és a meteoraktivitás ismét megnő valamelyest – bár nem tudni pontosan, mennyire.

A VCSE néhány hasznos tippet is megosztott a megfigyeléshez:

  • Keressünk fényszennyezésmentes helyet, amennyire csak lehetséges. Minél kevesebb közeli település, lámpa, gyárépület stb.
  • Hagyjunk a szemünknek egy fél órát a sötétadaptációra (ne használjuk a telefonunkat sem).
  • Minél jobb kilátás: magaslatok, épületek és fák nélküli horizont.
  • Lefeküdni a földre egy kényelmes laticelre vagy pokrócra az égboltot nézve, így biztosíthatjuk magunknak a lehető legnagyobb látómezőt és a folyamatos észlelést (ezek a jelenségek csak 1-2 másodpercig láthatók és ha nem az égboltot figyeljük, mire odakapjuk a fejünket, lemaradunk a látványról).
  • Aki teheti, menjen fel egy hegytetőre: egyrészt jobb a horizont, másrészt a magasságukból adódóan jobbak a látási körülmények (vékonyabb levegőoszlop, pára).
  • Fontos, hogy kényelmesen helyezkedjünk el, elkerülendő a nyakmerevséget, zsibbadást. A fejünk legyen magasabban kicsit, mint az altestünk! Lehet használni nyugágyat, párnát. Az elalvást kerülendő teát, kávét, kekszet érdemes magunkkal vinni.
  • Vigyünk magunkkal tartalék ruhát, szúnyogriasztót, innivalót, esetleg némi elemózsiát.
  • Ha a Hold is fent van, törekedjünk a Holddal ellenkező irányban szemlélődni.
  • Kerüljük a folyókat, tavakat; a belőlük felszálló pára rontja a halványabb meteorok észlelési esélyeit.

Már csak a felhőtlen időjárásban kell bíznunk, és minden adott a meteorraj-vadászathoz – az előrejelzések szerint ezzel úgy tűnik, nem lesz gond. Akik azonban a maximum ideje alatt nem tudják az eget kémlelni, azok számára jó hír, hogy július 17-től egészen augusztus 24-ig megfigyelhetők a Perseidák, csak a fenti időpontok után már csökkenő intenzitásban.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Már csak a felhőtlen időjárásban kell bíznunk, és minden adott a meteorraj-vadászathoz – az előrejelzések szerint ezzel úgy tűnik, nem lesz gond. Akik azonban a maximum ideje alatt nem tudják az eget kémlelni, azok számára jó hír, hogy július 17-től egészen augusztus 24-ig megfigyelhetők a Perseidák, csak a fenti időpontok után már csökkenő intenzitásban.

Címkék:
időjárás, meteorológia, idő, augusztus, éjszaka, meteor,