Indul a fügeszezon: így készítsd el a legfinomabb házi lekvárt a filléres slágergyümölcsből

Pénzcentrum2023. augusztus 4. 08:15

Huszonöt-harminc évvel ez előtt még csak álom volt, azonban ma már hétköznapi jelenségnek számít a sikeresen termő fügefa a kertben, ami a legfinomabb nyári, akár őszi termésekkel kedveskedik számunkra. Mutatjuk, mi mindenre jó a füge, miért ilyen egészségesek ezek a gyümölcsök és hogyan hasznosíthatjuk őket a konyhában. Hogyan készíthetünk ínycsiklandó házi lekvárt a fügéből, milyen titkos hozzávalókkal bolondíthatjuk meg az ízeket? A HelloVidék elárulja!

Alig néhány évtizeddel ez előtt még elképzelhetetlen volt, hogy Magyarország éghajlatán megmaradjon a füge, azonban, ahogy teltek-múltak az évek, a klíma változásnak indult, a tőlünk nem is olyan messze délre található mediterrán térség határa pedig elkezdett lassan észak felé kúszni.

Habár a hazai vidékek éghajlata még igen messze áll a mediterrántól, azt mindannyian elismerjük, hogy nyaraink egyre hosszabbak és aszályosabbak, az annak idején híresen zord és havas teleink pedig lerövidültek – ez a változás viszont kedvez a fügének, így ma már akár az északabbi országrészekben is a kertek gyakori gyümölcsfájaként találkozhatunk vele.

Habár a fügelekvárt elkészíthetjük színtisztán fügéből és cukorból is (1 kg gyümölcsre általában 200-300 g cukrot szoktak számolni, azonban, mint ahogy ez a lekvárokkal általában lenni szokott, minden háziasszony más formulával dolgozik), mi szükségét éreztük annak, hogy egy kissé megbolondítsuk az alapreceptet. A fügét naranccsal kombináljuk – épp csak annyival, hogy megmaradjon a füge dominanciája -, illetve belecsempészünk a lekvárunkba egy kevés gyömbért, vaníliát, fahéjat és szegfűszeget is.

A teljes recept a HelloVidék cikkében!

Címkék:
gyümölcs, recept, filléres, főzés, befőzés, lekvár, hellovidék, házi,