Nyíregyháza retro ízei: így készül a nyírségi gombócleves és a méltán híres nyírosz

HelloVidék2023. július 21. 08:18

Az alföld északkeleti szegletében található a Nyírség, aminek a központja Nyíregyháza. Ráadásul akár hinnénk, akár nem a környék komoly gasztrokultúrával rendelkezik.

Az Alföld északkeleti szegletében van a Nyírség, szívében a legnagyobb településével, Nyíregyházábal. A HelloVidék most nemcsak a térség csodás tájait, látnivalóit és a történelmi érdekességeit mutatja meg, de a gasztronómiájának a gyökereinek is utánajárt.

A vidéken élők főzési szokásait sokáig a spórolás jellemezte, így a hagyományos receptek is leginkább erre épülnek. A spórolás mellett pedig fontos volt az is, hogy kevésből igazán tápláló és laktató ételt lehessen főzni, hogy a rengeteg fizikai munkát jól bírják.

A falusi átlagemberek kamrájában egész évben megtalálhatóak voltak a különféle lisztek (búza, kukorica, rozs), magvak (pl. napraforgómag) és darák, a száraz hüvelyesek, a házi készítésű száraztészta, a zsír, és a téli szezonban, egészen tavaszig a különféle füstölt disznóságok, illetve a dió, a mák és a különféle gyümölcsök tartósított formában (tipikusan aszalvány, kompót, lekvár, gyümölcsbor vagy pálinka). A szilvalekvár például számos hagyományos ételbe belekerül, mint például a szilvalekváros gombóc. A szezonzöldségek (pl. uborka, káposzta) mentek a savanyítóedénybe, télen a hagymát, a krumplit és a gumósokat a veremben tartották. A módosabb nyírségi háztartásokban rendszerint valamilyen jószág, például szarvasmarha, ló, baromfi is volt az udvarban.

A Nyírségi konyha legjellegzetesebb fogásai közé tartoznak a burgonyából készített, szuperolcsó és laktató finomságok. Ilyen étel például - az Őrség hagyományos ízei kapcsán már sokat emlegetett – dödölle, amit a helyiek „cinke” néven is ismernek. Ha szeretjük a különféle krumplis köreteket és levesbetéteket, mindenképpen érdemes kipróbálnunk a tócsnit (lepcsánka), a krumpligombócot (így készítsd, ha laktató köretre vágysz) és a nyírségi krumpligombóclevest, ami az egyik leggazdagabb, leglaktatóbb helyi levesünk. Népszerű régies egytálételük a „nyögvenyelő”, ami szintén krumplin és tésztán alapszik, gyakran túróval, tejföllel, szalonnával fogyasztják, de hasonlóan egyszerű, tésztaalapú étel az ún. „tirpák tarhonya” is, ami természetesen házilag készített tarhonyával a legfinomabb.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A recepteket a HelloVidék oldalán találhatóak.

Címkék:
spórolás, étel, szórakozás, ételek, hellovidék, nyíregyháza, retro,