Atyaég! Ennyibe kerül a szilveszteri vacsora Sárközi Ákos pesti luxuséttermében

Pénzcentrum2022. december 6. 19:04

Mélyen, a zsebébe kell nyúlnia annak, aki úgy dönt, egy felkapott fővárosi étteremben búcsúztatja az óévet: a válság nem kerülte el a vendéglátókat sem, sőt! A sztárséf, Sárközi Ákos éttermében ugyan nem emelkedett meg a szilveszteri menü ára tavaly óta, de idén kevesebb fogást szolgálnak fel az ünneplőknek.

Mélyen, a zsebébe kell nyúlnia annak, aki úgy dönt, egy felkapott fővárosi étteremben búcsúztatja az óévet: a válság nem kerülte el a vendéglátókat sem, sőt! A sztárséf, Sárközi Ákos éttermében ugyan nem emelkedett meg a szilveszteri menü ára tavaly óta, de idén kevesebb fogást szolgálnak fel az ünneplőknek.

Aki úgy dönt, hogy idén az óévet egy felkapott fővárosi vendéglőben búcsúztatja, annak mélyen, a zsebébe kell nyúlnia. A válság az éttermeket sem kíméli, nem csak a mesokszorozódott energiaárakat kell kitermelniük, de az élelmiszerdrágulás őket ugyanúgy érinti, és a munkaerőproblémáik sem szűntek meg egy csapásra.

Ennek ellenére Sárközi Ákos éttermében, a Texturában nem emelkedtek az árak tavalyhoz képest, mint ahogy arról egy éve beszámoltunk, akkor a teljes menü ára 69 ezer forint + 12 % szervízdíj/fő, összesen tehát 77 280 forint volt személyenként.

Idén a menü ára 70 ezer forint + 13,5%-os szervizdíj, azaz 79 100 forint- tulajdonképpen még 2 ezer forinttal sem emelkedett, igaz jóval rövidebb a menüsor, mint tavaly volt.

  • Angus marhatatár, medvehagymakapri, „szén”/Orsolyák Untitled 2018
  • Kacsaerőleves, zúza, máj
  • Kelkáposzta, burgonya, karalábé/Pieropan La Rocca Magnum
  • Bárány- és malaccsülök lencse, paprikakrém, töltött gnocchi/Muga Prado Enea Magnum 2015
  • Kávé, karamell, mandarin/Bihari Kabar Kései Szüret 2021
  • Petit four
  • 1 víz és 1 kávé

Máshol sem olcsóbb

A Pénzcentrum minden évben beszámol a top éttermek nem csak karácsonyi, de szilveszteri ajánlatairól is. Nemrég megtaláltuk például a főváros egyik legdrágább szilveszteri hajós vacsoráját, melynek ára fejenként 128 ezer forint. A Gundelbe 76 ezer a vacsora, a Kempinskiben 79 ezer, a Blue Fox Bárban 90 400 forint, az Arazban 95 ezer forint.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Minden összejött

Országszerte csökkent a vendéglátóhelyek havi eladási forgalma a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. Bár 2022 első nyolc hónapjában még kis mértékű emelkedés volt tapasztalható, szeptembertől elkezdődött a lejtmenet.

Épphogy kiheverték a Covid19 világjárvány okozta károkat, a szomszédban dúló orosz-ukrán háború és az infláció sokszoros erővel üt vissza a szektorra. Ezt nehezíti tovább a forint zuhanása, az alapanyag beszerzési árak változása, a munkabérek optimalizálása és a beszállítói kérdéskör megoldása. Még nehezebb helyzetben vannak azok a vidéki éttermek, amelyek a barátibb, mondhatni otthonosabb irányzatot választották. Ezek a vendéglátóhelyek magas minőségi követelményeket állítottak maguk elé, beruháztak egy komoly konyhatechnológiai fejlesztésbe, különleges ételkreációkat varázsolnak az asztalra, ám mégsem a fine dining vonalat követik és hisznek abban, hogy nem kell a komfortzónáján kívülre kerülnie a vendégnek, ha egy ilyen helyre látogat - számolt be a HelloVidék nemrég.

Címkék:
étterem, forint, áram, árak, drágulás, szilveszter, kávé, menü, éttermek, vendéglátóhelyek, 2023,