Rengetegen nem is ismerik ezt a titkos alapanyagot a Mátrából: nagy veszteség, fantasztikus leves készül belőle

HelloVidék2022. január 14. 08:14

Időnként elfelejtjük, hogy a pirospaprikás ételeink mellett mennyi más tökéletes régi magyar recept sorakozik. A HelloVidék szerzője a Mátrában járt, ahol felelevenítette, mi mindent érdemes újrakóstolnunk. 

A magyar konyha kezdetektől fogva élen jár a természetben talált növényekkel való ízesítésben, őseink már nagyon korán, nagyon jó alapanyagokkal főztek. Lássuk csak, mi is jellemezte igazán a gasztrokultúránkat már évszázadokkal ezelőtt!

Elsősorban bográcsban, nyílt tűzön készültek az ételek, és rengeteg egytálételt főztünk. Szaftosan, szottyosan, laktatóan, mert a gyökérnövényektől kezdve a vadhúson át a fűszerekig mindent beleaprítottunk, ami ízesítette. Apropó, a fűszerek, amelyeket használtunk, többségében gyógynövények voltak, ráadásul sok jótékony hatással.

Ha máshol nem, akkor legalább a gyomorban kifejtették gyógyerejüket azzal, hogy nyugtatólag hatottak a szervezetre. Azóta hajlamosak vagyunk elfelejteni ezeket a régi fűszereinket.

A teljes cikket, a titkos alapanyaggal a HelloVidéken olvashatod!

Címkék:
étkezés, konyha, étel, gasztro, leves, hellovidék, gasztromesék,