HelloVidék • 2024. szeptember 20. 08:16
A csángó gulyás egy tipikus határon túli magyar étel, egyike azoknak a rendkívül gazdag leveseknek, amelyeket nyugodtan fogyaszthatunk főétel gyanánt is, egy pár szelet friss kenyérrel körítve. A csángó gulyás esetében is érvényesül az „ahány ház, annyi szokás” elve, rengeteg különféle recepttel találkozhatunk, azonban a leggyakrabban olyan gulyásleveseket ruháznak fel ezekkel a jelzőkkel, amelyekben csiperkegombát és savanyú káposztát is találunk, levesbetét gyanánt pedig rendhagyó módon rizst vagy gerslit fedezhetünk fel a hozzávalók között - írja a HelloVidék. Mutatjuk a receptet.
A csángók a mai Románia területén élnek több, jelentős részben magyarok lakta vidéken. A csángókat három fő csoportra oszthatjuk: ők a moldvai csángók, a gyimesi csángók ás a barcasági csángók, de érdemes megemlítenünk mellettük a szintén a csángókhoz kötődő besszarábiai magyarokat és a bukovinai székelyeket (avagy bukovinai csángókat) is. A csángók konyhájában a magyar, az erdélyi/székely és a román konyha sajátos fúzióját figyelhetjük meg, azonban nagy általánosságban az ízlésük nem különbözik a hazaitól, legfeljebb annyiban, hogy több hagyományos alapanyagot használnak – ilyen például a cibere, ami az eredeti erdélyi csorbaleves egyik legfontosabb hozzávalója.
A helyiek kedvelik a savanyú ízeket, éppen ezért a hordós káposzta (vagy csak a leve) és az ecet is gyakran szerepel az ételeik hozzávalói közt – népszerű fogás például a savanyúkáposztás csángó gulyás is, melynek készítésére nemsokára visszatérünk. Szintén népszerű ételük a „csángó pecsenye”, amit tipikusan sertéshúsból (pl. karaj, szűzpecsenye) készítenek, a titkos hozzávaló ezek esetében pedig az ecetes paprika - írja a HelloVidék.
Csángó gulyás
A csángó gulyás egy tipikus határon túli magyar étel, egyike azoknak a rendkívül gazdag leveseknek, amelyeket nyugodtan fogyaszthatunk főétel gyanánt is, egy pár szelet friss kenyérrel körítve. A csángó gulyás esetében is érvényesül az „ahány ház, annyi szokás” elve, rengeteg különféle recepttel találkozhatunk, azonban a leggyakrabban olyan gulyásleveseket ruháznak fel ezekkel a jelzőkkel, amelyekben csiperkegombát és savanyú káposztát is találunk, levesbetét gyanánt pedig rendhagyó módon rizst vagy gerslit fedezhetünk fel a hozzávalók között. Készítsük ízlés szerint sertéshússal, marhahússal vagy valamilyen vadhússal, a lényeg, hogy ne sajnáljuk ki belőle a fűszereket és az extra hozzávalókat, amelyektől igazán ízletes lesz a végeredmény - írja a lap.
Hozzávalók
LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!
A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 000 000 forintot 20 éves futamidőre már 6,89 százalékos THM-el, havi 150 768 Ft forintos törlesztővel fel lehet venni az ERSTE Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,89% a THM, míg a MagNet Banknál 7,03%; a Raiffeisen Banknál 7,22%, az UniCredit banknál pedig 7,29%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)
- 1 kg marhanyak
- 2 ek sertészsír
- 2 db sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- egy kis db zeller
- 4 nagy fej csiperkegomba
- 300 g savanyú káposzta
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 dl vörösbor
- 1 csésze rizs vagy gersli
- 1 csokor friss petrezselyemzöld
- 2 ek őrölt fűszerpaprika
- csípős paprika ízlés szerint
- só, bors ízlés szerint
- tejföl a tálaláshoz
A teljes recept, és egyéb csángó témájú érdekességek a HelloVidék cikkében olvashatók.