Senki sem érti, mi történik a Balaton vizével: rég volt ilyenre példa a magyar tengernél

Pénzcentrum2024. március 8. 09:08

Valami megindult a Balatonnál, de inkább a Velencei-tónál lehet örülni - írja az Infostart. A Balaton vízszintje 125 centis már egy hete, az idei csúcs 127 centi volt. A magyar tenger vízszintje egyes időszakokban még úgyis nőtt, hogy a vizét december óta "óvatosan" engedik.

Pedig a téli szabályozási szint 110 centi, mert ilyenkor a jég károkat okozhat a parti védművekben vagy komolyan megbillenhet a tó. Erre is volt példa már 2024-ben. külön érdekesség, hogy a nyári szabályozási szint 120 centi és még ezt is meghaladja a Balaton.

Az kimondottan kedvező, hogy a Velencei-tó vízszintje csütörtök reggelre emelkedett és már 139 centit mérnek Agárdnál. Tényleg már nem sok kell a vágyott 150-hez.

Sokan költöztek a Balatonhoz

A Pénzcentrum korábbi cikkében azt vizsgálta, hogy az elmúlt egy, illetve öt évben hol nőtt vagy csökkent leginkább a lakosságszám a Balaton környékén. Mint bármelyik térségnek, a Balatonnak is megvannak a favorit helységei - ez függhet az ingatlanok megfizethetőségétől, az infrastruktúrától, de a puszta szimpátiától is.

A Belügyminisztérium lakosságnyilvántartásának adataiból az derült ki, hogy az elmúlt öt év során 20 településen is legalább 10 százalékkal nőtt a lakosságszám. Arányaiban több településen inkább az állandó lakosság emelkedése, mint csökkenése volt jellemző. Egy év alatt pedig hat településen is 5 százaléknál nagyobb mértékben nőtt az állandó lakosok száma. A számszerű változásokat tekintve pedig az abszolút győztes Cserszegtomaj, ahol 590 fővel nőtt a lakosságszám öt év alatt és 103-mal csak az elmúlt évben.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A teljes cikk a lakosságszám-változásról a Balatonnál itt érhető el.

Loading...

Címkék:
Balaton, víz, kár, fagykár, , természet, velencei-tó, vízszint, természetvédelem,