Eljött a fordulat az ingatlanpiacon? Ennek nem fognak örülni a vevők

Pénzcentrum2024. február 27. 15:31

Az Eurostat adatai alapján 2023 harmadik negyedéve fordulópont lehetett az európai ingatlanpiacon, az ingatlanárak 2022 elején kezdődött zuhanása megtorpant, sőt a korábbi negyedévhez képest még nőttek is valamelyest. Magyarországon eközben az otpotthon.hu adatai szerint ez volt az az időszak, amikor a legkevésbé volt aktív az ingatlanpiac, és a legalacsonyabbak voltak az árak 2023-ban.

2023 harmadik negyedévében az egész EU-t nézve 1 százalékkal voltak olcsóbbak az ingatlanok, mint 2022-ban ugyanebben az időszakban az Eurostat legfrissebb adatai szerint. Az ezt megelőző negyedében az egyéves árváltozás átlagosan -0,9 százalék volt.

Ez a változás azért figyelemreméltó, mert 2010 és 2022 között masszív áremelkedés volt tapasztalható az Európai Unióban (+48%) és Magyarországon is (+ 185%). Az áremelkedés 2022-ben megtorpant, majd az árak csökkenni kezdtek. 12 év ingatlanpiaci növekedése után 2022-ben jelentősen visszaesett az ingatlanok ára az EU-ban, és a folyamat 2023-ban is folytatódott, de az Eurostat adatai szerint a második és főleg a harmadik negyedévben az EU-ban már mérséklődött ez a csökkenés, sőt sok helyen megfordult a trend: 2023 második negyedévhez képest a harmadik negyedévben az EU-ban 0,8 százalékos áremelkedést regisztráltak a statisztikusok. Az árcsökkenés tehát nem volt egyöntetű az összes EU-s országban, nagy eltérések mutatkoznak egyes országok között.

10 EU-s országban tovább estek az ingatlanárak (Luxemburgban például 13,6 százalékkal, Németországban 10,2 százalékkal, Finnországban 7 százalékkal csökkent) 2022 nyaráról 2023 nyarára, addig 16 országban áremelkedést tapasztaltak. Köztük a legnagyobb emelkedés Horvátországban történt ebben az időszakban (10,9%), Lengyelországban (9,3%), Bulgáriában (9,2%).

Az adatok alapján úgy látszik, hogy az EU fejlettebb országaiban az árak inkább csökkentek, addig a többi országban tartott az áremelkedés.

Túl vagyunk a mélyponton?

2023 tavaszához képest 2023 közepén már csak 7 tagállamban csökkentek, Olaszországban pedig stagnáltak az ingatlanárak, 18 országban viszont növekedésnek indultak. Ez a pozitív árváltozás a legnagyobb mértékben Lengyelországot (+4,5%), Romániát (+3,4%) és Dániát érintette (+3,1%) 2023 második és harmadik negyedévét összehasonlítva.

A legnagyobb mértékben az ingatlanár a következő országokban változott. A pozitív és negatív irányban is az első három helyezettet és Magyarországot tüntettük fel a táblázatban:

Magyarországon az Eurostat szerint 2022 közepe és 2023 közepe között tovább nőttek az ingatlanárak (1,5 %-kal), ugyanakkor a növekedés egyre visszafogottabb (2023 második negyedévében 2022 azonos időszakhoz képest még 4,9%-kal nőtt a különbség). 2023 első két negyedévét összehasonlítva ugyanis még növekedtek az árak, 2023 harmadik negyedévében már 0,3 százalékos csökkenést regisztráltak. Ez a minimális áremelkedés Magyarországon, az EU átlagához képest kimagasló inflációs környezetben, reál értékben inkább árcsökkenést jelentett. Az otpotthon.hu-n jelenleg elérhető, közel 150 ezer ingatlanhirdetés

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

34 százalékánál már változtattak az áron a hirdetők, 29 százalékuk csökkentett, 5 százalék pedig árat emelt az eredeti hirdetési árhoz képest.

A tavalyi évben egyértelműen megállt az elmúlt évek dinamikus árnövekedése a piacon, a hirdetési árakra stagnálás volt leginkább jellemző, miközben egyre több esetben jelent meg az árcsökkenés: a nálunk hirdetők harmada már átlagosan 10%-kal csökkentett az árakon. Bár ez az árazási dinamika jelentősen nem változott 2024 első két hónapjában, a tavalyi év azonos időszakához képest az oldalon tapasztalt több mint 40 %-os ingatlanérdeklődés-növekedés azt mutatja, hogy a tavalyi évi mélypontot követően elindulhat a piaci növekedés.  Mindehhez hozzájárulhatnak a kedvező gazdasági kilátások, a piaci optimizmus és bizalom növekedése, a béremelések és az alacsonyabb, 6-6,5% körüli kamatok” - mondta Lipták Zsuzsa, az OTP Otthonmegoldások Kft. ügyvezetője.

Árak hatása a tranzakciószámra

A kereslet visszaesése az ingatlaneladások számára is hatással lehet. Az Eurostat szerint 2023 első kilenc hónapjában két EU-s ország, Ciprus és Írország kivételével, illetve a harmadik negyedévben Dániát kivéve, mindenhol bezuhant a tranzakciószám. Magyarországon a tavalyi első fél év közel 30-40 százalékos visszaesésével szemben viszont július és szeptember között mérséklődött a szerződéskötéseknél tapasztalható csökkenés.

Az otpotthon.hu adataival összevetve a magyarországi ingatlanpiac hasonló mintát mutat. Az egész 2023-as évet tekintve éppen a harmadik negyedév, a július-szeptember közötti időszakban került fel a legkevesebb hirdetés az ingatlankereső portálra, és a hirdetési árak is ekkor voltak a legalacsonyabbak.

A magyarországi ingatlaneladások 2023 első két negyedévében több mint 25 százalékkal csökkentek az ingatlaneladások, de 2023 harmadik negyedében már csak 14,5 százalékos volt a visszaesés az előző negyedévéhez képest.

Címkék:
árak, magyarország, kalkulátor, eurostat, áremelkedés, ingatlanárak, eurostat adatok,