Itt a tökéletes, elronthatatlan bejgli receptje: így garantáltan nem reped ki

Pénzcentrum2023. december 9. 07:15

A karácsony közeledtével egyre többen kezdik el tervezni a karácsonyi menüt, beszerezni az alapanyagokat. Sok háziasszonynak okoz kihívást az ünnepi időszakban a hagyományos bejgli megsütése. A bejgli ugyanis, bár úgy tűnhet, nem a legegyszerűbb sütemény, nehéz úgy elkészíteni a receptet, hogy minden tökéletes legyen: a kéreg fényessége, a töltelék aránya, a tészta könnyedsége. Amitől a legtöbben tartanak, hogy a bejgli sütés közben kireped, a töltelék kifolyik, ezért nem is próbálkoznak otthoni sütéssel, inkább vesznek bolti bejglit. A Pénzcentrum most felkutatta a tökéletes bejgli receptjét, utánajárt a leggyakoribb buktatóknak. Mutatjuk a tökéletes bejgli titkát, hogy miért reped ki sütés közben és hogy mit tehetünk ez ellen.

Ahogy azt megszokhattuk, az adventi időszakban a boltláncok sorra akciózzák le a karácsonyi édességeket, ínyencségeket. Ebből a körből a bejgli sem marad ki, idén is már elárasztotta az élelmiszerboltok polcait a hagyományos magyar sütemény. A Lidlben például jelenleg a 295 grammos bejglik 799 forintba kerülnek, az Aldi a frissen sütött bejgliket 899 forintért, a Pantastico bejgliket 999 forintért kínálja. Felmerülhet a kérdést, hogy miért állnánk akkor neki sütni ilyen vaj, cukor, mák és dió árak mellett? Ne felejtsük el, hogy az otthoni sütés nemcsak spórolásra szolgálhat, mint ami körül minden forog a rekordmértékű infláció óta: a süteménykészítés a karácsonyi készülődés része, kihívás és sikerélmény lehet a kezdő konyhatündéreknek, és így biztosak lehetünk benne, hogy semmilyen adalékanyag nem kerül a bejglibe.

A bejgli eredete, története

A bejgli, mint sok más sütemény, osztrák közvettéssel érkezett Magyarországra és terjedt el a 19. század második felében. Neve a német beugen 'meghajlít' jelentésű szóból ered, mivel eredetileg patkó formájúra hajlított süteményfajta volt, így közeli rokona a mákos patkónak. Divatba kerülése után kiszorította a hagyományos kalácsot és a magyar ünnep elengedhetetlen kelléke lett.

Készüljön bár omlós, avagy egyszerű kelt tésztából, legyen a tölteléke dúsabb vagy soványabb, mindig büszkesége a ház úrnőjének, akkor is, ha nem ő maga készítette, hanem a cukrásztól hozatta

 – írta Magyar Elek az 1932-es Ínyesmester szakácskönyvében a bejgliről. A ma ismert bejgli valóban kelt tésztából készül, ellentétben azonban számos rokon süteménnyel hidegen kelesztik. A tölteléke is valamivel szárazabb, mint a kalácsé, vagy a rétesé - melyeket szintén rúd formában feltekerve sütik majd szeletelik.

A tökéletes, elronthatatlan bejgli recept

Mint minden sütemény, ahhoz, hogy tökéletes legyen, jó minőségű alapanyagokból kell hogy készüljön. Ezenfelül van néhány fontos tényező a tészta és a töltelék elkészítése során, amely elengedhetetlen a kiváló süteményhez. De milyen is a tökéletes bejgli? Először is, a teteje márványos, csillogó, a tésztája omlós, de nem töredező, repedt. A legtöbb családban kardinális kérdés a töltelék és a tészta megfelelő aránya is. Ezeknek a feltételeknek akkor tud megfelelni az otthon sütött bejgli, ha figyelünk a részletekre.

Hozzávalók egy rúd bejgli tésztához

30 dkg finomliszt

12 dkg hideg vaj

3 dkg porcukor

1 csipet só

1 dl hideg tej (hideg)

1 dkg friss élesztő

1 db friss tojássárgája + egy egész tojás a kenéshez szétválasztva

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A tészta titka, hogy nem szabad túlgyúrni: a hideg tejet összekeverjük az élesztővel és cukorral, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, lisztet, sót és végül a vajjal simára dolgozzuk. Azonban ne gyúrjuk sokáig: hideg hozzávalókkal dolgozzunk, nem szabad, hogy a vaj megmelegedjen gyúrás közben, mert akkor a tészta törik, és megrepedhet, vagy ragacsos lesz. Tehát gyorsan kell dolgozni.

A másik fontos szempont a tésztánál a hidegben kelesztés, pihentetés. Egyes receptek azt írják, 1 óra pihentetés a hűtőben elég, azonban a bejglisütés szakértői szerint 4-5 óra szükséges, ideális esetben egy egész éjjel a hűtőben a bejglitésztának. Amikor elővesszük a tésztát, szintén hidegen dolgozzunk vele, ne hagyjuk felmelegedni - a lehető legkevesebb liszt hozzáadásával egyenletesre, szögeletesre nyújtsuk. Fontos, hogy mindenhol ugyanolyan vastagságú legyen.

A tölteléket is hagyni kell teljesen kihűlni, mielőtt megtöltenénk a tésztát, a hőmérsékletüknek azonosnak kell lennie. Ezért ezt is érdemes jóval sütés előtt elkészíteni, kihűteni. A töltésnél szintén figyelni kell a töltelék egyenletes elosztására. Ha ez kész, feltekerjük a tésztát rúdban és sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. A megmaradt egész tojást szétválasztjuk és előbb a sárgájával kenjük meg a bejglit, és hűvös helyen hagyjuk rászáradni azt (15-20 perc). Ezután lekenjünk fehérjével és szobahőmérsékleten hagyjuk újabb 15-20 percig száradni. Eközben előmelegítjük a sütőt 180 °C fokra. Nagyjából 30 perc alatt készre sütjük, de közben figyeljük a süteményt, mikor lesz aranybarna.

A klasszikus bejgli töleléke

A bejgli töltelékének főszabály szerint olyan nehéznek kell lennie, mint a tésztának. Ehhez egy rúd esetében 20 dkg mák vagy dió szükséges. A bejgli tölteléke forrázással készül, azonban ezen túlmenően mindenkinek a saját ízlése szerint összeállítania a tölteléket, úgy lesz tökéletes a számára. használhatunk 10 dkg cukrot, esetleg ezt kiegészíthetjük vaníliás cukorral vagy mézzel ízlés szerint. Sokan használnak kandírozott vagy aszalt gyümölcsöket, mazsolát a bejglihet, valamint a dióshoz reszelt citrom, a mákoshoz narancs héját.

Az 1-1,5 deci vízhez, illetve tejhez hozzá lehet adni a narancs levét is. Amilyen folyadékot választunk, felforraljuk a cukorral, esetleg fűszerekkel (fahéj vagy szegfűszeg) majd ráöntjük a száraz hozzávalókra. (A szegfűszeget öntés előtt halásszuk ki.) A forró tölteléket összedolgozzuk gyúrható állagúvá és kihűtjük a felhasználás előtt. Ez fontos lépés, mert a langyos, meleg, túl ragacsos vagy túl kemény töltelék megrepesztheti a bejglit. Legrosszabb esetben át sem sül a sütemény, vagy a töltelék lágy lesz és folyós.

Ha több bejglit sütünk egy tepsiben, hagyjunk közöttük megfelelő távolságot, hogy növekedni tudjanak.

Mitől reped ki a bejgli és hogy lehet ezt elkerülni?

Ahogy az már az addigiekből is kiderült, a bejglinél sokmindent elronthatunk, amely általában repedéshez vezet. Például, ha túldolgozzuk a tésztát, az túlságosan felmelegszik, mielőtt a sütőbe kerülne. Aztán a töltelék ismképes kirepeszteni a bejglit, ha nem megfelelő az állaga. Továbbá a sütés közben felszabaduló gőz is kirepesztheti az oldalát.

Mit tehetünk? Először is precízen tartsuk be az eddigi tanácsokat. Továbbá van aki sütés előtt megszúrkálja a rudakat, hogy a gőz távozni tudjon. A másik praktika, hogy a sütési idő felénél résnyire nyitjuk a sütőajtót, és kiékeljük egy fakanállal, így sütjük tovább a tekercseket, hogy a kiszökő gőz távozni tudjon. Ilyenkor arra figyeljünk, hogy a sütési idő hosszabb lehet akár 10 perccel.

Ha megtörtént a baj, és kirepedt a bejgli, akkor sem szabad Dunának menni: amíg még forró a sütemény, fakanál, spatula segítségével egyengessük vissza a repedt oldalt a helyére, és támasszuk meg, hogy ne tudjon visszanyílni a rés. Próbáljuk minél inkább a helyére illeszteni, mert miközben hűl, a repedések be tudnak forrni és a végeredmény tökéletesen szeletelhető lesz. Fontos! Szeletelés előtt hagyjuk a bejglit teljesen kihűlni.

Címkék:
otthon, karacsony, recept, gasztronómia, konyha, tészta, ünnep, sütemény, bejgli, ünnepek, sütés,