Elképesztő a drágulás ezekben a megyékben: még Pestnél is többe kerül itt házat, lakást venni

HelloVidék2023. szeptember 4. 08:13

Lassult az eladó lakóingatlanoknál a korábbi hónapokban látható lendületes kínálatbővülés, a kereslet pedig továbbra is visszafogott - írja a HelloVidék. Már csak az eladásban eltökélt tulajdonosok és közvetítők hirdetik meg az ingatlanokat, mondta el a lapnak Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A legdrágább megyék rangsorát Veszprém vezeti, a második Csongrád-Csanád, és az agglomerációban erős Pest csak a haramadik lett.

Összességében az látszik, hogy az óvatosság, bizonytalanság, valamint a magas lakáshitelkamatok miatt a kereslet még nem tudja felszívni a piacról a kínálatot. Ennek köszönhető leginkább az is, hogy az árak lényegében változatlanok - mondta el Balogh László.

A különböző ingatlanportálok adatait egybevetve a balatoni megyék állnak a drágulási rangsorok élén. Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője a lapnak elmondta, hogy az idei év első hét hónapjának eladásai alapján a vármegyék között - Budapestet nem számítva - Veszprém vármegye vezeti a sort, itt keltek el a legmagasabb átlagos négyzetméteráron az ingatlanok. 2022-höz képest 55%-kal lett drágább az otthonteremtés négyzetméterenként a vármegyében. Csongrád-Csanádban 44%-kal lett költségesebb az otthonteremtés. A harmadik négyzetméterárban Pest vármegye, ahol viszont a 2022-es átlaghoz képest 1%-os csökkenést mutatnak az árak.

Az Otthoncentrumszerint a legdrágább vármegye Somogy, ahol négyzetméterenként 1,05 millió forintért lehet téglalakást vásárolni. A magas négyzetméter ár elsősorban a Balatonparti településeknek köszönhető. A második Hajdú-Bihar vármegye 726 ezer forinttal, míg a harmadik Pest vármegye 721 ezer forinttal.

Futó Péter, a Portfolio ingatlanpiaci elemzője szerint, a hosszú átfutási idő miatt az idei megyei lakásárlista még nem jelent meg, de a tavalyi adatok alapján elmondható, hogy Somogy megye áll az élen, ahol 2022-ben átlagosan 724 ezer forintos négyzetméteráron cseréltek gazdát a lakások. A magas érték elsősorban a Balaton déli partján nagyszámban értékesített kiugróan drága lakóingatlanoknak köszönhető, ami jelentősen felfelé húzta az átlagot. A Balatontól távolodva viszont már alacsonyabbak az árak, Kaposváron például csak 381 ezer forint.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A teljes cikk a HelloVidék oldalán olvasható.

Címkék:
otthon, lakás, ingatlan, lakáspiac, drágulás, pest, otthonteremtés, ingatlanpiac, ház, megye, négyzetméterár, vármegye,