Újabb szigorítások jöhetnek: ezekben a városokban már korlátozták a vízhasználatot

Pénzcentrum2023. július 19. 22:07

A nyári szárazság miatt egyre több Pest megyei településen kénytelenek spórolni a vízzel, megelőzve ezzel az esetleges vízhiányt. A meleg mellett az is probléma, hogy Budapesten elöregedett a hálózat, így nem bírja a hőség miatt megugró terhelést, emiatt pedig rendszeresen csőtörések alakulnak ki.

Érd mellett másik öt környező településen is részleges locsolási tilalmat vezettek be egészen augusztus végéig. Ennek értelmében reggel és este nem szabad ivóvízzel öntözni, sem medencét tölteni.

Évente ezer ember költözik ide, döntően fiatal családok. Nő a vízfogyasztás, ellenben a hálózat alattunk nem gyarapszik, kevéssé fejlődik – magyarázta a döntést az RTL-nek Érd polgármestere, Csőzik László.

De hasonló a helyzet a Duna-Menti Regionális Vízmű Szolgáltató tizenöt településén is. A hőség miatt pedig a megszokottnál jóval több vizet használnak, ezért a szolgáltató kénytelen spórolásra inteni a helyieket. Pomáz például már elsőfokú vízkorlátozást rendelt el, ami miatt reggel 6 és este 11 között takarékoskodni kell a vízzel.

Arra kértük a pomáziakat, hogy egyrészt takarékoskodjanak az ivóvízzel. Másrészt azt kértük, hogy a közműhálózatról slaggal tömlős autómosást ne végezzenek

– mondta az RTL Híradónak Leidinger István, a város polgármestere.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Azonban Budapesten sem sokkal jobb a helyzet: városszerte rendszeresek a csőtörések, ráadásul mindössze 1 nap alatt megdőlt a főváros vízfelhasználási rekordja. 566 millió liter fogyott el ugyanis egyetlen nap alatt. Ennek oka pedig nem egyedül a megnövekedett vízigény, hanem a rossz hálózat is nagyban hozzájárul a problémához.

A költségvetésünk a vízdíjak révén egyre szűkebb és egyre limitáltabb volt, ami nem tette lehetővé azoknak a felújításoknak az elvégzését, amikre szükség lett volna. Tulajdonképpen ott tartunk, hogy a 2009-es vízdíjakon szolgáltatjuk a vizet

 – magyarázta a Fővárosi Vízművek vezérigazgatója, Csörnyei Géza az RTL Híradónak.

Címkék:
otthon, víz, rtl klub, vízhiány, szolgáltató, hálózat, reggel, rtl, szárazság,