Itt a hidegzuhany: betilthatják a gáztűzhelyeket Magyarországon is?

Pénzcentrum2023. július 6. 16:30

Egyre több országban kampányolnak a gáztűzhelyek betiltása mellett, az Európai Unióban pedig már terv is született erre. Most azonban egyre hevesebb az ellenállás a terv ellen - írja a Portfolio.

A CLASP energiahatékonysággal foglalkozó nem kormányzati szervezet, az Európai Közegészségügyi Szövetség (EPHA) és a Holland Alkalmazott Tudományos Kutatási Szervezet (TNO) által nemrégiben végzett tanulmány szerint a gáztűzhelyek hozzájárulnak a beltéri levegőszennyezéshez, túllépik a levegőminőségi irányelveket, és növelik a gyermekkori asztma kockázatát. A tanulmány kiemeli, hogy a megfelelő szellőzés nélküli gázfőzés megemelkedett nitrogén-dioxid (NO2) és más szennyező anyagok, például szén-

 

A gáztűzhelyek széles körben elterjedtek az EU-ban, több mint 100 millió ember használja őket, különösen olyan országokban, mint Olaszország, Hollandia, Románia és Magyarország. Az egészségügyi szervezetek azonban aggodalmuknak adnak hangot amiatt, hogy Európa jelenlegi energiaválsága súlyosbíthatja a problémát, mivel az emberek a hőmegtakarítás és a pénzmegtakarítás érdekében kevesebbet szellőztetnek.

A valódi lépések azonban elmaradtak, noha az uniós törvényhozók a blokk épületek energiateljesítményéről szóló irányelv (EPBD) javasolt felülvizsgálatában külön fejezetet szentelnek a energiahatékonysági felújításnak.

 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hasonló a helyzet az Egyesült Államokban is, ahol több állam is arról döntött, hogy az új gáztűzhelyek beépítését már nem engedélyezik a jövőben. A gáztűzhelyek szabályozása azonban ott mostanra vitatott kérdéssé vált, a republikánusok a kormányzat fogyasztói döntésekbe való beavatkozásának jelképének tekintik.

Bár a gáztűzhelyekből származó bevételek csak kis százalékát teszik ki a gázszolgáltatók teljes bevételének, az iparág aggódik amiatt, hogy a szigorúbb szabályozás előfutára lehet az energiarendszer szélesebb körű villamosítási törekvéseinek.

 

Címkék:
gáz, energia, magyarország, tanulmány, betiltás, szövetség, az európai unió, szervezet,