Itt a várva várt fordulat az ingatlanpiacon: most sokat bukhat, aki nem lép időben?

Pénzcentrum2023. április 12. 18:02

2023 márciusában 7 787 adásvétellel, vagyis februárhoz képest 25%-os erősödéssel, az első negyedév legjobb hónapjával zárta a negyedévet a hazai ingatlanpiac. A tranzakciók számának fokozatos emelkedése negyedéves szinten így is mindössze 19 893 adásvételt hozott, ami az elmúlt 10 év leggyengébb első negyedévét mutatja. Ennél kevesebb tranzakciót utoljára 2013-ban becsült az ingatlanközvetítő vállalat, ennek ellenére a Duna House a második negyedévben továbbra is fokozatosan emelkedő aktivitással és így egyre növekvő tranzakciószámokkal számol a hazai piacon - közölték.

Megérkezett a várva-várt mérséklődés az ingatlanárak tekintetében, az országos lakásárindex nominál és reál értéken is csökkenő tendenciát mutat. A trend azonban ingatlantípusonként változó, a házgyári lakások indexei a rezsivédett jelzővel járó hirtelen felértékelődés utáni nagyobb visszaeséssel a korrekció jeleit mutatják az ország teljes területén, míg a tégla árindex kiegyensúlyozottabb képet jelez a fővárosban, keleten és nyugaton azonban az év végi zuhanást követően újra felfelé ívelnek a mutatók.

Az év végi visszaesést követően az ingatlanárak mérséklődésével és a jelentősebb, országos szinten 4-9% között alakuló alku lehetőségének felismerésével fokozatosan találnak vissza a vevők az ingatlanpiacra a Duna House keresletindexe alapján. 

Befektetési célból átlagosan 54 négyzetméteres házakra, lakásokra szerződtek a vevők Budapesten, átlagosan 50,7 millió forint értékben. Az összes fővárosi ingatlantranzakció 43%-a befektetési célú vásárlás volt, azonban vidéken a tavalyihoz képest mérséklődött ez az arány. 

Nemcsak a használt, az újépítésű ingatlanok iránti kereslet is megindult a hazai ingatlanpiacon. Az elmúlt negyedévben összesen 15 fővárosi kerületben kértek 1 millió forint feletti négyzetméterárat az újépítésű projektek lakásaiért. A legdrágább kerület a budai I. kerület volt, ahol az értékesített újépítések négyzetméterára meghaladta a 2,6 millió forintot. A legnagyobb kínálattal 2023 első negyedévében a XIII. kerület mellett a IX. és a XI. kerület újépítésű projektjei között találkozhattak a vevők.

Címkék:
otthon, lakás, lakásvásárlás, ingatlan, drágulás, duna house, ingatlanpiac, ház, lakásár, újépítésű, ingatlanárak, kerület, ingatlanvásárlás,