Íme Zalaegerszeg 20 legolcsóbb utcája: ilyen négyzetméteráron mennek itt a lakások

Pénzcentrum2023. március 25. 17:07

Nemrég bemutattuk, hogy hova költöznek a leggazdagabbak Zalaegerszeg városában, most pedig azt vettük górcső alá, melyek a legolcsóbb utcák a Magyarország nyugati részén fekvő városban. Nincs komoly meglepetés, a Zala vármegyei székhelyen is igencsak nagy a szórás a lakásárakban, Zalaegerszeg városának legolcsóbb utcáiban már 200 ezer forintos négyzetméterár alatt is találhatunk lakóingatlant.

Korábban, „Ez a 20 legdrágább utca a zalaegerszegi ingatlanpiacon: elképesztő áron mennek a lakások” című cikkünkben már górcső alá vettük Zala vármegye gazdagabb területeit. Most pedig a másik véglet, azaz azok az utcák következnek, ahol a legolcsóbban lehet most lakóingatlant vásárolni. Mielőtt azonban előre szaladnánk, idézzük fel korábbi anyagunkból azt, hogy Zalaegerszeg városa milyen átlagos lakáspiaci mutatókkal bír.

A KSH-nál elérhető, hivatalos tranzakciókból származó NAV-adatok alapján 2022 második negyedévében átlagosan 395 248 forintot kértek Zalaegerszegen egy négyzetméternyi lakóingatlanért. Ugyanakkor az ingatlan típusa szerint komolyabb szórás is megfigyelhető a fajlagos árakban és természetesen a tranzakciószámokban is.

Lapunk megkeresésére az ELTINGA összeállított egy részletesebb adatsort, amely alapján megállapítható, hogy 2022 második negyedévében a használt tégla lakások négyzetméterenként 395 606 forintért (325 tranzakció alapján), míg a panellakások 395 582 forintos fajlagos áron (10 tranzakció alapján) keltek el Zalaegerszegen; a családi házakért pedig 384 331 forintot kértek (8 tranzakció alapján) a tulajdonosaik négyzetméterenként Zala megye székhelyén.

Ez tehát a nagy átlag. Kérdés ugyanakkor, mit mutatnak a mélyebb statisztikák. A lakáspiaci elemzések ugyanis jellemzően megye, város, esetleg városrész (pl. kerület) bontásban vizsgálják a különböző statisztikai mutatókat, míg utca szerinti mélységben - bár rendelkezésre állnak ilyen adatok is - nem nagyon készül felmérés. Pedig egy erősebb nagyítóval vizsgált lokációelemzés kiválóan megmutatja, hogy a lakáspiaci mutatók egészen komoly kilengéseket is képesek produkálni.

Hogy ezt igazoljuk, a Pénzcentrum ezúttal a KSH nemrég megjelent kiadványából, azaz az "Ingatlanadattár, Magyarországi lakásárak, 2005-2021" adatsorából mutatja, hogy melyek voltak 2021-ben Zalaegerszeg  legolcsóbb utcái. Fontos leszögeznünk, hogy a 2021-es a legfrissebb adat az utcákra vonatkozóan, így Veszprém város egészére vonatkozó 2022-es átlagárakkal történő összehasonlítás csak hozzávetőleges lehet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Továbbá az alábbiakban közölt áradatok kapcsán fontos azt is kiemelni, hogy a komoly kilengéseket a tranzakciók darabszáma (összesítésünk valós lakáspiaci tranzakciók alapján készült) és egy-egy extrém tranzakció is komolyan torzíthatja. Főként, hogy a KSH adatsora csak azokat az utcákat listázza, ahol az adott évben minimum 3 tranzakció volt. És akkor nézzük a Zalaegerszeg legolcsóbb utcáit.

Ez Zalaegerszeg 20 legolcsóbb utcája

  1. Alsójánkahegyi utca 195 ezer Ft/nm
  2. Becsali út 233 ezer Ft/nm
  3. Takarék köz 244 ezer Ft/nm
  4. Csány László tér 261 ezer Ft/nm
  5. Baross Gábor utca 263 ezer Ft/nm
  6. Szegfű utca 264 ezer Ft/nm
  7. Arany János utca 270 ezer Ft/nm
  8. Erdész utca 279 ezer Ft/nm
  9. Madách Imre utca 288 ezer Ft/nm
  10. Mikes Kelemen utca 288 ezer Ft/nm
  11. Kodály Zoltán utca 290 ezer Ft/nm
  12. Hegyalja utca 302 ezer Ft/nm
  13. Landorhegyi út 303 ezer Ft/nm
  14. Kovács Károly tér 304 ezer Ft/nm
  15. Pálóczi Horváth Ádám utca 304 ezer Ft/nm
  16. Fejér György utca 310 ezer Ft/nm
  17. Göcseji út 314 ezer Ft/nm
  18. Gébárti út 315 ezer Ft/nm
  19. Jókai Mór utca 316 ezer Ft/nm
  20. Olajmunkás utca 316 ezer Ft/nm

Címkék:
otthon, lakáspiac, utca, ksh, város, ingatlanpiac, legolcsóbb, adatok, tranzakció, megye, tranzakciószám, zalaegerszeg,