Ez a 20 legdrágább utca a salgótarjáni ingatlanpiacon: aranyáron mennek itt a lakások

Pénzcentrum2023. február 9. 20:18

Hogyan alakultak az ingatlanárak Magyarország második legkisebb megyeszékhelyén, azaz mennyiért vehetünk most lakást, házat Salgótarjánban? Na és hova költözik az elit a Nógrád megyei székhelyen; melyek a legdrágább utcák a Magyarország északi részén fekvő Salgótarján városában? Vármegyéket górcső alá vevő ingatlanpiaci cikksorozatunkban ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

Mint arról nemrég megjelent cikkünkben beszámoltunk, a KSH adatai szerint 2022 harmadik negyedévére, a 2015-ös szintet 100-nak véve, a hazai lakásárindex elérte a 256 százalékot, azonban a drágulás üteme és a forgalom is egyértelműen lelassult. Az várható volt, hogy a lakásárak folyamatos kétszámjegyű növekedése nem tarthat örökké, és már 2022 tavaszán is érzékelhető volt az érdeklődés gyenge csökkenése.

Ám e folyamatra ezúttal nagyon sok egyéb hatás is rárakódott – pl. az elszabaduló infláció, az eszkalálódó háborús helyzet, a rezsikrízis –, s ez most egyszerre kezd meglátszani a számokban. Bár némelyik már az év első felében is rontotta a feltételeket, akkor az állami támogatások és az év elején kapott plusz jövedelmek még tovább segítették a keresletet, így a lendület csak az új energiaárak nyári bejelentése után fogyott el.

Most egyelőre a kivárás jellemző, ami nem is feltétlenül ugyanúgy hat majd a piac minden szegmensében. Az, hogy mikor kap új lendületet a piac, vagy annak legalább egy része, éppen úgy függhet a hitelkamatok alakulásától, mint attól, hogy az első „valódi” tél tapasztalataiból tavaszra milyen következtetéseket szűrnek le az emberek. A kivárásnak is van természetes vége: a szükségessé váló költözéseket sem lehet az idők végezetéig halogatni. És persze az is mozdíthat a piacon, ha mérséklődnek az árak, illetve a vevők jobban kihasználják a most éppen bővebbé váló alkulehetőségeket és a 2023-ban is elérhető lakástámogatásokat.

Íme Salgótarján 20 legdrágább utcája

Az országos helyzet tehát ismert, de mi újság vidéken, hol tetőztek vajon a négyzetméterárak a megyeszékhelyek ingatlanpiacán, azaz – ha hihetünk a fenti elemzői prognózisnak – honnan kezd majd el konszolidálódni az árszínvonal? Nos, a Pénzcentrum friss, megyeszékhelyeket vizsgáló cikksorozatában épp ennek járt utána. Jelen írásunkban a Magyarország északi részén fekvő Salgótarján városát vettük górcső alá, mely az ország második legkisebb megyeszékhelye.

A KSH-nál elérhető, hivatalos tranzakciókból származó NAV-adatok alapján 2022 második negyedévében átlagosan 195 269 forintot kértek Salgótarjánban egy négyzetméternyi lakóingatlanért. Ugyanakkor az ingatlan típusa szerint komolyabb szórás is megfigyelhető a fajlagos árakban és természetesen a tranzakciószámokban is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Lapunk megkeresésére az ELTINGA összeállított egy részletesebb adatsort, amely alapján megállapítható, hogy 2022 második negyedévében a használt tégla lakások négyzetméterenként  210 500 forintért (121 tranzakció alapján), míg a panellakások 200 929 forintos fajlagos áron (78 tranzakció alapján) keltek el Salgótarjánban; a családi házakért pedig 155 192 forintot kértek (57 tranzakció alapján) a tulajdonosaik négyzetméterenként Nógrád megye székhelyén.

Ez Salgótarján 20 legdrágább utcája

  1. Pécskő út 232 ezer Ft/nm
  2. Kistarján út 226 ezer Ft/nm
  3. Március 15. utca 219 ezer Ft/nm
  4. Báthori István út 218 ezer Ft/nm
  5. Alagút utca 212 ezer Ft/nm
  6. Bem utca 207 ezer Ft/nm
  7. Alkotmány út 206 ezer Ft/nm
  8. Fáy András körút 202 ezer Ft/nm
  9. Játszó utca 201 ezer Ft/nm
  10. Arany János út 199 ezer Ft/nm
  11. Kercseg út 193 ezer Ft/nm
  12. Medves körút 193 ezer Ft/nm
  13. Beszterce tér 191 ezer Ft/nm
  14. Füleki út 185 ezer Ft/nm
  15. Tanács út 183 ezer Ft/nm
  16. Úttörők út 180 ezer Ft/nm
  17. Ybl Miklós út 179 ezer Ft/nm
  18. Szérűskert utca 174 ezer Ft/nm
  19. Rákóczi út 173 ezer Ft/nm
  20. Szerpentin út 173 ezer Ft/nm

Címkék:
otthon, ingatlan, piac, lakáspiac, utca, ingatlanpiac, tranzakció, körút, megyeszékhely, tranzakciószám, megyeszékhelyek,