Váratlan hírt kaptak, akik fafűtéssel húznák ki a telet: erre kevés háztulaj számított

Pénzcentrum2022. december 13. 10:04

Elképesztő drágulás csapott le azokra a magyarokra, akik a megemelt árú gázt tűzifával akarták kiváltani. Ha valakinek valamilyen csoda folytán sikerülne tűzifát, brikettet rendelnie, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia: a KSH adatai szerint a brikett ára duplázódott egy év alatt, de a tűzifa ára is jócskán emelkedett.

Az utóbbi évek legnehezebb tele elé néz Magyarország: a rezsiemelés következtében létkérdéssé vált, hogy mennyiért fűthetjük ki a házunkat, lakásunkat. A faellátási gondok mellett az sem segít a magyarokon, hogy ha valaki mégis tud még valamilyen csoda folytán tüzelőt rendelni, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia.

A KSH friss adatközléséből ugyanis kiderült, hogy a brikett (100 kg) egyetlen hónap alatt 12 százalékot drágult a tüzépeken, és most már 19 740 forintot kell fizetni érte.

Év/év alapon pedig több mint duplájára emelkedett (106,25 százalékkal) a tüzelő ára, amiért töbek között a rezsiemelés következtében megnövekedett kereslet a felelős. A rezsicsökkentés kivezetésének hatása jól érzékelhető, hiszen 2021 és 20201 novembere között csak kb. 13 százalékot emelkedett a brikett ára. Az árgrafikon mindenesetre elég sokkoló:

Loading...

De az sem járt sokkal jobban, aki tűzifát venne, aminek mázsánkénti ára egy hónap leforgása alatt ugyan csak 3,65 százalékot drágult, ám január óta már 69,5-öt tavaly novemberhez képest pedig 79,1 százalékkal kell érte többet fizetni a tüzépeken.

2020 novemberéhez képest pedig a tűzifa ára gyakorlatilag megduplázódott Magyarországon.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A durva áremelkedés elsőre meglepő lehet annak tükrében, hogy szeptemberben az állam hatósági árat vezetett be a tűzifára személyenként 10 köbméterig. A program keretében az állami erdőgazdaságoknál vásárolható hengeres tűzifa egységes maximált, forgalmi adót is tartalmazó ára tűzifa fajtánként, erdei köbméterenként:

  • Keménylombos: 30 000 Ft
  • Lágylombos: 19 000 Ft
  • Fenyő: 19 000 Ft

Ugyanakkor ebben nincs benne a szállítás, ami köbméterenként az átvételi helytől való távolság függvényében kb. 4 ezer és 12 ezer forint közötti összeget kóstál köbméterenként - de korábban találtunk olyan vállalkozást is, amely 30 ezerért vitte a fa köbméterét.

És akkor még nem jött a képbe a feldolgozás: ugyanis az erdőgazdaságok hatósági áron 2-4 méteres databokban adják a fát, aminek a feldolgozásáról a vásárlónak kell gondoskodni. Ha magunk nem akarjuk, vagy nem tudjuk összevágni a tüzelőt, akkor újabb tízezrekket kell kifizetnünk erre a melósoknak, akik konyhakészre vágják a fát.

Címkék:
fűtés, rezsi, árak, rezsicsökkentés, ksh, drágulás, áremelés, tűzifa, fafűtés, rezsiemelés,