Kiderítettük: több százezer magyar csúszhat le ezekről a rezsikedvezményekről, érdemes lépni

Pénzcentrum2022. augusztus 11. 13:04

Több százezres lehet azoknak a száma, akik jogosultak lennének védendő fogyasztói státuszra, a MEKH viszont most a Pénzcentrummal azt közölte, hogy csak valamivel több mint 32 ezer védendő fogyasztót tartanak nyilván egész Magyarországon. A hatalmas különbség mögött két dolog állhat: egyfelől kevesen tudják hogy jogosultak a rezsikedvezményekre, másrészt pedig a legtöbb esetben ezt a státuszt évente meg kell újítani. A védendő fogyasztók többek között fizetési könnyítéseket is kaphatnak a víz-, gáz-, és áramszolgáltatótól.

Korábbi cikkünkben megírtuk, hogy bizonyos feltételek teljesülése esetén bárki igényelheti, hogy úgynevezett védendő fogyaztó lehessen, ami különféle kedvezményekkel jár a villamosenergia-, földgáz- és a víziközmű-szolgáltatásnál. Ilyen például, hogy részletfizetést igényelhetnek - ezt egyébként bárki megteheti, de alapesetben a szolgáltató nem köteles elfogadni a kérvényt, csak a védendő fogyasztók esetében -, illetve a védendő kategóriába tartozók egyebek mellett fizetési haladékot is kérhetnek, vagy előrefizetős mérőórát.

Ahogyan korábban számoltunk, a jogosult magyarok köre több százezres lehet, de hogy pontosabb képet kapjunk, megkérdeztük a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól, hogy pontosan hány védendő fogyasztót tartanak nyilván Magyarországon.

Ez a szám brutálisan kevésnek tűnik ahhoz képest, hogy szociálisan védendő fogyasztó lehet, aki, vagy akinek a háztartásában élő személy:

  • időskorúak járadékában részesül, (ők kb. 500 ezren vannak a nyugellátást nem számítva)
  • aktív korúak ellátására jogosult, (ez a csoport is több százezresre tehető)
  • a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatásban részesül,
    ápolási díjban részesül, (csak települési támogatást 800 ezren kaptak 2020-ban)
  • rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül,
  • otthonteremtési támogatásban részesült a támogatás megállapításától számított 3 éven keresztül, (a támogatás célja, hogy a nevelésbe vételből kikerült fiatal felnőtt lakáshoz jutását, tartós lakhatása megoldását elősegítse)
  • nevelőszülő, hivatásos nevelőszülő, aki saját háztartásában neveli a gondozásába helyezett gyermeket, (2021-ben majdnem 6000 nevelőszülőt tartottak számon)
  • a Nemzeti Eszközkezelő Programban részt vevő természetes személyek otthonteremtésének biztosításáról szóló törvény szerinti Lebonyolítóval bérleti jogviszonyban áll, (egy tanulmány szerint a programban 155 ezren vettek részt)
  • vagy gyermekek otthongondozási díjában részesül. (2019-ben 55 ezren voltak)

Fogyatékkal élő akkor jogosult védendő fogyasztói státuszra, ha:

  • kezelőorvos igazolja,
  • vakok személyi járadékában részesül,
  • fogyatékossági támogatásban részesül,
  • lakossági fogyasztó vagy vele közös háztartásban élő személy életét vagy testi épségét közvetlenül veszélyezteti a kikapcsolás vagy a villamosenergia-ellátás megszakadása (pl. lélegeztető géphez szükségáram biztosítása). (a KSH utolsó, 2016-os adatai 408 ezer fogyatékkal élőt tartottak nyilván Magyarországon)

Még ha van is bizonyos átfedés az egyes kategóriák között, a 32 ezer nyilvántartott védendő fogyasztó elképesztően kevésnek tűnik, a tízszer ennyi reálisabb lenne. A brutális különbség abból eredhet, hogy ezek szerint rengeteg jogosult nem is tudja, hogy

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Milyen kedvezmények vannak pontosan?

Korábbi cikkünkben azt is összeszedtük, hogy pontosan milyen kedvezmények járnak az egyes csoportoknak. A szociálisan védendő fogyasztók kérhetnek a szolgáltatótól: részletfizetést, mely 12 naptári hónapon belül egy alkalommal igényelhető, és a tartozás összegének függvényében változik a részletfizetés időtartama; fizetési haladékot, mely 12 naptári hónapon belül egy alkalommal igényelhető; és előre fizetős mérő alkalmazását villamosenergia- és földgázszolgáltatásban (a fogyasztói kérésre vagy kikapcsolás helyett ).

A fogyatékkal élő védendő fogyasztók kérhetnek a szolgáltatótól: havi (időközi) mérőleolvasást a felhasználási helyen; készpénzes számlakiegyenlítést a felhasználási helyen; az általánostól eltérő, de a műszakibiztonsági előírásoknak megfelelő mérőhely-kialakítást (pl. a mérő alacsonyabb elhelyezése); kikapcsolás alóli mentességet kizárólag azon esetekben, amikor a kikapcsolás vagy a szolgáltatás megszakadása a fogyatékkal élő egészségét, életét veszélyezteti; folyamatos villamosenergia-ellátás biztosítását, amikor a kikapcsolás vagy a szolgáltatás megszakadása a fogyatékkal élő egészségét, életét veszélyezteti; a számla értelmezéséhez nyújtott egyedi segítséget (pl. nagyobb betűmérettel nyomtatott számla, helyszíni számlamagyarázat, számlafordíttatás); és a szolgáltató üzletszabályzatában meghatározott egyéb szolgáltatásokat.

Amely fogyasztó egyidejűleg szociálisan rászorulónak és fogyatékkal élőnek is minősül, akkor jogosult mindkét csoport számára biztosított kedvezmények igénybe vételére. 

Címkék:
gáz, rezsi, gázszolgáltató, áramszolgáltató, gázszámla, rezsicsökkentés, mekh, fogyasztó, kedvezmény, ivóvíz, fogyatékkal élő, fogyasztás, kikapcsolás, földgáz, villamosenergia, rezsiemelés,