Áruhiány közepén jöhet Orbán kályhaprogramja: az is kérdés, honnan lesz elég tüzelő

Szánthó Péter2022. július 29. 13:04

Kályhaprogram bevezetését ígérte a Kossuth Rádióban Orbán Viktor. Azonban a piaci körülményeket figyelembe véve ez nem fog olyan egyszerűen menni: az emberek már a rezsiemelés bejelentése után elkezdték felvásárolni a berendezéseket, így komoly készlethiány alakult ki. A tüzelő beszerzése is bajos lehet: ahol még tudnak szállítani, ott nagyon megdrágult a fa és a brikett.

Kályha- és kazánprogramot hirdetett Orbán Viktor ma reggel a Kossuth rádióban. Részleteket nem árult el a miniszterelnök, csak annyit mondott, hogy segíteni akarnak az embereknek, hogy „le tudjanak jönni a gázfogyasztásról”, emiatt is emelték a tűzifa kitermelést, emiatt kapta meg Palkovics László kidolgozásra a kályha- és kazánprogramot. Emellett a Belügyminisztérium elkezdte felmérni, hogy mely iskolákban lehet átállni fatüzelésre.

Bár valóban gazdaságos lehet leválni a gázfűtésről, de egyben érdemes megjegyezni, hogy azért sem valószínű, hogy idén egy komolyabb kályhaprogram e tudhat futni, mert a berendezésekből már most komoly hiány van.

Korábban az egyik legnagyobb hazai forgalmazó arról beszélt, ugyan nyáron is kb. 5000 kandalló és sparhelt van a raktáraikban, ám a megnövekedett érdeklődés miatt ez a készlet nagyjából két hétig fog kitartani.

A rohamra nem voltak felkészülve a forgalmazók, hiszen a kandallókat általában ősztől kezdik venni az emberek és a beszerzés ütemezése is fél évvel megelőzi a szezont, így a nyári szezonban mindenhol kevesebb a készlet. A termékek valószínűleg hamarosan kifogynak a raktárakból és az őszi beszerzéskor érkező kandallók, sparheltek sem biztos, hogy sokáig tartanak majd, az árak is elszállhatnak, tekintve az extrém szinten megnövekedett keresletet

- magyarázta a Warnex-Global Magyarország marketing managere, Baranyai Zoltán.

A tüzelő is problémás lehet

Emellett ha sikerülne is kályhákat szereznie a kabinetnek, nem biztos, hogy lesz mivel fűteni bennük. Ugyanis régen látott rohamot tapasztalnak a hazai tüzéptelepek, mióta a kormány bejelentette a rezsicsökkentés korlátozását. A Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség korábban a Pénzcentrumnak elmondta, hogy már február óta előfordultak kisebb-nagyobb fennakadások, esetleg készlethiány, és bár a kormánybejelentések hatását még nem tudták felmérni a piacon, de a rezsicsökkentés megvágásának híre minden bizonnyal tovább eszkalálta a helyzetet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Van olyan hely, ahol a háború keztete óta eltelt 5 hónap alatt annyi tüzelő kelt el, mint máskor két év alatt. A helyzeten a folyamatos drágulás sem segít, az emberek inkább már most jóelőre bespájzolnak tűzifából, mielőtt mégjobban elszállnak az árak. Ez sok helyen készlethiányt eredményezett.

A készletek lassan kimerülnek, a vegetációs időszak miatt a fakitermelés újrakezdése csak szeptember környékén várható

- nyilatkozta korábban egy egri tűzifa-lerakat munkatársa, aki szerint az árak nagyjából a negyedével nőttek: tavaly ilyenkor körülbelül 3600 forintba került náluk egy mázsa hasított tűzifa, most 4490 forintot kell érte fizetni.

A drágulás a KSH adataiból is kitűnik: mint korábban kiszámoltuk, a fűrészelt tűzifa tavaly június óta 15,5 százalékot drágult. A brikettből pedig tavaly ilyenkor még 8910 forintért adtak belőle 100 kilónyit, manapság ugyanennyit 10530 forintért lehet megvenni a KSH szerint, ami szintén nagyjából 15,5 százalékos áremelkedés.

Ehhez számoljuk még hozzá a kiszállítást, és a le- és felrakodást.

Címkék:
fűtés, rezsi, árak, rezsicsökkentés, ksh, drágulás, tűzifa, állami támogatás, kályha, áremelkedés, orbán viktor, készlethiány, fafűtés, rezsiemelés,