Itt a tételes táblázat túlfogyasztóknak: ennyit kell fizetni augusztustól a gázért, áramért

Pénzcentrum2022. július 21. 12:39

Kiszámoltuk, mennyit kell majd fizetnie annak, aki kicsúszik a rezsicsökkentésből. A kormányrendelet szerint ugyan nem piaci áron számlázzák ki a pluszmennyiséget, de az áram duplájára drágul, a gázért pedig több mint hétszeres árat kell majd fizetni. Nézd meg, neked mennyivel ugrik a számlád.

Megjelentek a rezsicsökkentés megvágásának részletei. Augusztustól ugyan nem piaci áron kell fizetni a meghatározott mennyiség feletti fogyasztásért, de az áram így is kb. duplájába, a gáz pedig hétszeresébe kerül, ha valaki túllépi a kvótát.

Az új árak így festenek:

  • Az áram tarifája 2523kWh/év fogyasztásig 36 forint.
  • E feletti fogyasztásnál 70,10 fornit/kWh.
  • Az éjszakai áram: 23,1 forint a limitig, e felet 62,9 forint/kWh.
  • A H tarifa korlátlanul fennáll.
  • a földgáz esetében 144 köbméter/hó limitig a kedvezményes tarifa 102 forint köbméterenként.
  • E felett 747 fornit/köbméter, a valós versenypiaci ár 1020 forint lenne a rezsibiztos szerint.

Vélhetően mindenki elkezdett matekozni, hogy mennyit is kell majd fizetnie a túlfogyaszott mennyiségért. A pénzcentrum most kiszámolta, kinek mennyi lesz majd a villany, és gázszámlája augusztustól. A táblázatban látható, hogy bizonyos túllépett mennyiségek után mennyivel ugrik a számla.

Loading...

Mint megírtuk, a szabályok szerint havonta nézik majd a kvótát, azaz elvileg simán előfordulhat, hogy ha valaki diktálja az óraállást, akkor hiába fér bele éves szinten a rezsicsökkentésbe, havonta túlszaladhat. Érdemes számolgatni, és adott esetben diktálásról átalányra átállni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Fontos! Nem lehet ám akármikor átállni átalányra, szúrta ki a Pénzcentrum az MVM "Elszámolási és számlázási rendszer" néven futó aloldalán. Mint írják, "a felhasználó az éves elszámolási időszakon belül egy alkalommal, mégpedig a felhasználási helyére vonatkozó éves elszámoló számla kiállítását követő 30 napon belül kérheti a számlázás módjának (egyenletes részszámlázás, hőmérsékletfüggő részszámlázás vagy a felhasználó általi mérőállásközlés alapján történő számlázás) módosítását, ettől eltérni az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. hozzájárulása esetén lehet."

Címkék:
rezsi, áram, áramszolgáltató, gázszámla, rezsicsökkentés, villanyszámla, gázár, tarifa, rezsiemelés,