10-ből 9 magyar ilyen lakásban, házban él: ebben még a németeket, osztrákokat is verjük

Szánthó Péter2022. január 6. 14:03

Tízből kilenc magyar saját tulajdonú ingatlanban él, mindösszesen a lakosság 9 százaléka lakik bérlakásban. Az Eurostat szerint 2020-ban Romániában volt a legmagasabb a saját tulajdonú lakásban élők aránya, míg Nyugat-Európában sokkal kedveltebb a bérlés. Kiderült, hogy Budapesten ma már több mint 150 ezer forint az átlagos bérleti díj: kiszámoltuk, mennyi lakáshitel vehető fel ekkora törlesztőrészletre.

2020-ban az EU lakosságának 70 százaléka saját tulajdonú ingatlanban élt, míg a fennmaradó 30 százalék bérlakásban - derült ki az Eurostat adataiból.

A legmagasabb tulajdonosi arányt Romániában figyelték meg, ahol a lakosság 96 százaléka élt saját tulajdonú lakásban élt, ezt követte Szlovákia (92%), Magyarország és Horvátország (egyaránt 91%).

Németország kivételével valamennyi tagállamban a tulajdonlás a legelterjedtebb. Németország esetében a lakosság fele saját tulajdonú háztartásban élt, a másik fele pedig bérelt lakásban. A lakástulajdon aránya Ausztriában (55%) és Dániában (59%) is alacsony volt.

Loading...

Albérlet? Egy vagyon!

Vélhetően 10-ből 9 magyar úgy van vele, hogy bérleti díj helyett inkább fizeti a törlesztőrészletet a banknak, és akkor legalább saját ingatlanban lakik. Nem is csoda, hiszen egy friss elemzés szerint

az átlagos budapesti bérleti díj 153 ezer forint havonta

Ez nemcsak az egész évi, hanem a tavaly július óta eltelt időszak rekordját is felállította. Ezzel egyidejűleg a bérlők is hajlandók többet fizetni egy kiadó lakásért, jelenleg ez átlagosan 142 ezer forintot jelent, ami közel másfél éves viszonylatban szintén csúcsnak számít.

Az áremelkedést részben már előre jelezte, hogy a múlt hónapban minimálisra csökkent az egyhavi kaucióval bérelhető lakások száma, arányuk 10 százalék alatt van, hogy hónapról hónapra növekszik azok aránya, akik nem kéthavi, hanem háromhavi kauciót kérnek el a bérlőktől.

Ellenben a Pénzcentrum lakáshitel kalkulátora szerint havi 153 ezer forint körüli törlesztőrészletért akár 25 millió forintnyi lakáshitelt is fel lehet venni a bankotól, 20 évre. Az összeget a legalacsonyabb, 155 87 forintos törlesztőrészletre az UniCreditnél lehet felvenni, 4,39%-os THM-re. De nem sokkal marad el ettől a Takarékbank ajánlata sem, ahol 164 424 forint a törlesztő és 4,72% a THM.

Címkék:
lakáshitel, lakás, ingatlan, bérlakás, albérlet, eurostat, ingatlanpiac, lakosság, bérleti díj, albérletárak, eurostat adatok,