Rengeteg magyar konyhájában burjánzik veszélyes bacilus telep: ez a berendezés terjesztheti a bajt

Pénzcentrum2021. június 13. 12:50

Bár a magyarok rengeteget költenek otthoni kávézásra, rengetegen nem számolnak azzal, hogy a kávéfőző tele lehet baktériumokkal, penészgombákkal és vízkőlerakódásokkal. Ezek nem csak a kávé ízét befolyásolják, hanem minden egyes csésze után rengeteg káros anyagot viszünk be a szervezetünkbe. Most megmutatjuk, hogyan szabadulj meg a veszélyes szennyeződésektől.

Rengeteg magyar reggeli turinjába tartozik bele a kávé.Rengeteget költenek rá a magyarok: az otthoni kávézásra havonta átlagosan egy személy 3000 forintot költ – a megkérdezettek fele így válaszolt egy a kávézási szokásokat felmérő kutatásban. Ebből kiderült, hogy a válaszadók 28 százaléka költ 3000 és 5000 forint között, míg 5000 forint feletti összeget mindössze minden tizedik válaszadó fordít erre a célra.

Ám a legtöbb kávéfogyasztó nem számol azzal, hogy a kávéfőző tele lehet baktériumokkal, penészgombákkal és vízkőlerakódásokkal. Ezek nem csak a kávé ízét befolyásolják, hanem minden egyes csésze után rengeteg káros anyagot viszünk be a szervezetünkbe.

Egy 2015 novemberében megjelent tanulmány, amelyben 35 és 67 különböző baktériumot tártak fel a tesztelt kávéfőzőkben. Függetlenül attól, hogy milyen típusú kávéfőzőt használsz, valamennyi baktérium lehet benne. Szerencsére a kávéfőző tisztítása nagyon egyszerű folyamat, mindössze egy-két percet vesz igénybe, és érdemes gyakran elvégezni annak érdekében, hogy a legjobb ízű kávét fogyasszuk minden reggel, és ne kerüljön semmilyen káros anyag a szervezetünkbe.

A baktériumok melegágya

Mivel a baktériumok és a gombák imádják a meleg, nedves környezetet, nem meglepő, hogy könnyen elszaporodnak a kávéfőzőkben. Ám néhány egyszerű lépéssel megszabadulhatunk tőlük.

A kávéfőző napi tisztításához először áramtalanítsd a készüléket, majd hagyd kihűlni. Miután a kávéfőző lehűlt, nyisd ki a tetejét és távolítsd el a zaccot, vagy a használt kapszulákat.

Ezután szedj ki minden eltávolítható alkatrészt a gépből, majd szivaccsal, egy kis mosogatószeres meleg vízzel tisztítsd ki a gépet. Fontos alaposann leöblíteni az összes alkatrészt tiszta vízzel is, majd pedig azonnal töröld szárazra a gépet egy tiszta konyharuhával.

A kávéfőzők számos alkatrészét tisztíthatjuk a mosogatógépben, de így vízfoltok maradhatnak rajtuk. Ha mégis a mosogatógépen tolnád át az alkatrészeket, a program lejártával javasolt még egyszer átoblíteni őket tiszta vízzel, majd pedig egy tiszta ruhával szárazra törölni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ha belülről nehezen tisztítható a kávéfőző kiöntője, akkor az alábbi módszerrel is egyszerűen kimoshatod: tegyél bele 1 csésze hideg vizet, pár jégkockát és negyed csésze sót. Ezt követően óvatosan forgasd körbe a kiöntőben a keveréket, az a jó, ha a só és a jégkocka kopog az oldalán.

Havi egyszer ezt is érdemes elvégezni

A fentieket nagyjából napi rendszerességgel érdemes elvégezni, ám a szakértők szerint itt még nincs vége a munkának: havonta legalább egyszer a főző belső rendszerét is érdemes átmosni, hiszen fennáll a vízkövesedés veszélye. A vízkőtelenítéshez még vegyszerekre sincs szükség, hiszen szinte minden konyhában megtalálható az egyik legjobb természetes tisztítószer a kávéfőzők számára: az ecet.

A kávéfőző tisztítására csak néhány dologra lesz szükség:

  • ecet
  • víz
  • kávé szűrők (ha szűrős a géped)

A kiöntő megtisztítása után egyenlő részekben töltsd fel ecettel és vízzel. Öntsük ezt a keveréket a víztartályba, és tegyük a kancsót a helyére. Ezt követően kezd el lefőzni a keveréket. Amikor a tartály körülbelül félig üres, kapcsold ki a gépet, és hagyd 30–60 percig hűlni. Így a keverék még hatékonyabban tudja kitisztítani a rendszert.

Miután az ecet elvégezte a dolgát, kapcsold be újra a gépet, és hagyd, hogy lefőzze a maradék keveréket is. Ha elkészült, kapcsold ki a gépet és hagyd kihűlni. Töltsd meg ismét a víztartályt tiszta vízzel, és főzd le az egészet a vízcsövek átöblítéséhez. Ha ennek az öblítési ciklusnak a végén még mindig ecetszagot érzel, hagyd lehűlni a gépet, és ismételd meg a folyamatot ugyanúgy tiszta vízzel.

Címkék:
kávé, gomba, baktérium, tisztítószer, tisztítás, kávéfőzés, kávéfőző,