Hogyan készül a harcsapaprikás túrós csuszával? Hagyományos harcsapaprikás recept

Pénzcentrum2020. december 9. 16:27

Hagyományos harcsapaprikás recept, más néven halpaprikás túrós csuszával: tudd meg, a harcsapaprikás milyen halból készül, és hogy hogyan készül a harcsapaprikás túrós csuszával! Mutatjuk, mitől finom a harcsapaprikas, minden magyar ünnepi kedvence!

A harcsapaprikás túrós csuszával nem más, mint a magyarok karácsonyi nagy kedvence: nem telhetnek el a téli ünnepek ennek a nagyszerű, igazán magyaros fogás elkészítése nélkül, amit a kicsik, a nagyok és a vendégek egyaránt nagyra becsülnek. Cikkünkben leírjuk, hogy a hagyományos harcsapaprikás milyen halból készül, illetve hogyan készítsük el a harcsapaprikás legmegfelelőbb köretét, a túrós csuszát.

Milyen alkalmakra ajánljuk a harcsapaprikás elkészítését?

A harcsapaprikás túrós csuszával egyáltalán nem tartozik a hétköznapi ételek közé; leginkább ünnepi alkalmakra érdemes elkészítenünk, ugyanis a harcsa egy nem mindennapi, gyönyörű alapanyag, amire az összes vacsoravendég felfigyel. A harcsapaprikás recept elkészítése kiváló karácsonyra, ám születésnapokon, névnapokon is megörvendeztethetjük vele szeretteinket. A harcsapaprikás gombával is készülhet, ennek a verziónak a neve bakonyi harcsapaprikás, ami szintén közkedvelt magyaros étel.

A harcsapaprikás milyen halból készül?

A harcsapaprikás Magyarországon hagyományosan lesőharcsából készül, ám a boltban gyakrabban kapható afrikai harcsafilé is ugyanúgy megfelel a harcsapaprikas recept elkészítéséhez. Érdekesség, hogy a harcsapaprikás törpeharcsából készítve is nagyon finom, ha van türelmünk a kis harcsákat előkészíteni.

Harcsapaprikás túrós csuszával recept

Nem titok, hogy a harcsapaprikás túrós csusza körettel a legfinomabb: a harcsapaprikás készítése igazán nem nehéz, mindössze arra kell figyelnünk, hogy ne főzzük szét a halat, hiszen ezeknek a fehér húsoknak nem kell több a tűzön néhány percnél! Nézzük, hogyan történik a harcsapaprikás készítése!

A harcsapaprikás hozzávalói

  • 1 kg harcsafilé
  • 2 db vöröshagyma
  • 2 db tv paprika
  • 2 db paradicsom
  • 1 dl tejföl
  • 1 ek liszt
  • ½ dl napraforgóolaj
  • 3-4 ek őrölt pirospaprika
  • só, bors ízlés szerint

A túrós csusza hozzávalói

  • 500 g csuszatészta
  • 400 g tehéntúró
  • 1 nagy doboz tejföl
  • 1 tenyérnyi füstölt zsírszalonna

A harcsapaprikás elkészítése

  1. Tisztítsuk meg a zöldségeket, majd aprítsuk finomra a hagymát, a paradicsomot és a paprikát is. Az olajon egy kevés sóval és borssal ízesítve dinszteljük üvegesre a hagymát, majd készítsünk lecsót a paradicsom és a paprika hozzáadásával.
  2. Készítsük elő a halat: távolítsuk el a bőrt és a szálkákat (ha vannak), majd kockázzuk fel. Tegyük a harcsa húsát a lecsós alapba, fűszerezzük őrölt paprikával, sóval és borssal ízlés szerint, majd főzzük puhára 10 perc alatt (tovább ne, különben a halhús szétesik). Ha a harcsa nem eresztett elég levet, egy kevés vizet is adhatunk a húshoz.
  3. Készítsünk habarást a lisztből és a tejfölből: keverjük őket simára, majd engedjük fel a harcsapaprikás alaplevével. Öntsük a halhoz a habarást, röviden forraljuk össze és kész is vagyunk.
  4. Tálaljuk túrós csuszával és extra tejföllel!

A túrós csusza elkészítése

  1. Főzzük ki a túrós csusza tésztáját kb. 8 perc alatt.
  2. Amíg a csuszatészta fő, kockázzuk fel a lebőrtelenített szalonnát, majd serpenyőben további zsiradék használata nélkül süssük ki.
  3. Keverjük össze a tésztát a túróval és a tejföllel, illetve a kisült szalonnakockákkal. 1-2 evőkanálnyit hozzáadhatunk a szalonna kisült zsírjából is.
Címkék:
recept, tészta, hal, főzés, harcsa, szalonna, receptek, magyaros ételek,