Az egyszerű grízes tészta készítése: grízes tészta recept lekvárral és porcukorral

Pénzcentrum2020. november 15. 14:01

Hogyan készül a grizes tészta? Egyszerű grízes tészta recept lekvárral, grizes teszta porcukorral. Mutatjuk, mik a grízes tészta recept hozzávalói, hogyan készül a grízes tészta!

A grízes tészta recept elkészítése mérhetetlenül egyszerű, ám a kapott étel annál finomabb. A grízes tészta sokak számára a gyermekkor finom ízeit, emlékeit eleveníti föl, amelyet egyszerű és ráadásul nagyon olcsó is elkészíteni. A grizes tészta mellé a legtöbben egy kis porcukrot és lekvárt eszünk, hogy a natúr ízeket kellemes, édes, gyümölcsös aromával egészíthessük ki. Cikkünkben leírjuk, hogyan készül a grizes teszta, milyen arányokat kell eltalálnunk és a grízes tészta mellé mi illik!

Egyszerű grízes tészta recept

A grízes tészta elkészítése számos szempontból előnyös: a grízes tészta egyszerű fogás, amit a kezdő szakácsok is könnyen, gyorsan meg tudnak főzni, emellett a grízes tészta egyike a legolcsóbb magyar ételeknek is, igazi filléres fogásról van szó. Nézzük, hogyan készül a grizes teszta lekvarral és sok-sok porcukorral!

A grízes tészta hozzávalói

  • 250 g rövidmetélt tészta
  • 750 g gríz (étkezési búzadara)
  • 1 cs só
  • olaj

A grízes tészta mellé

  • porcukor
  • lekvár

A grízes tészta recept elkészítése

  1. A grizes teszta elkészítéséhez helyezzük a tésztát a már forrásban lévő vízbe egy csipet sóval és 2 ek olajjal, majd főzzük készre kb. 2 perc alatt.
  2. Egy serpenyőben egy kevés olajon pirítsuk a grízt addig, míg aranybarna nem lesz.
  3. Öntsük fel a pirított grízt 1-1,5 dl langyos vízzel, keverjük össze, majd zárjuk el a hőt - a gríz fel fogja szívni a vizet.
  4. A főtt tésztát szűrjük le, majd forgassuk a pirított grízbe addig, míg a gríz be nem vonja azt teljesen, és kész is a grízes tészta recept!
  5. A grízes tészta tálalásához kínáljunk lekvárt és porcukrot.

Mennyi a grízes tészta gríz víz arány?

750 g grízhez 1-1,5 dl víz szükséges.

A grízes tészta mi mellé illik?

A grízes tészta főétel és desszert egyben, a recept lényege annak egyszerűségében rejlik. Tálaljuk bonyolultabb, fűszeres, magyaros ételek mellé: a grízes tészta nagyszerű kiegészítője például a palóclevesnek, vagy a krumpligombóc levesnek.

Címkék:
recept, tészta, cukor, lekvár, receptek, magyaros ételek, zadar,