Több százezres bírságot kaphatnak a pálinkafőzők: erre jobb figyelni

HelloVidék2020. október 6. 08:15

Idén a korai fagyok, majd az ezt követő aszályos időjárás betett a pálinkafőzőknek is: kajszibarackból alig termett valami, ráadásul meggyből és szilvából is kevesebb lett a szokottnál. Arról, hogy milyen változások élesedtek a közelmúltban a pálinkafőzés terén, szakértők válaszoltak a HelloVidéknek.

Mint kiderült, idén nem történt változás, utoljára 2019. január elsején vezették be, hogy a magánfőzött párlat nem adómentes, hanem 700 Ft/db párlatjegy ellenében főzhető. A párlatjegy nem fizikai, hanem virtuális, a bejelentés után elektronikusan küldi a NAV. A 700 ft, 1 liter 42 százalékos párlatra vonatkozik, amiből 86 litert főzhet maximum évente egy magánfőző. A terv viszont az, hogy 2021-től ismét adómentes lesz a magánfőzés.

Arra a kérdésre, hogy hány darab főzőberendezés van a magyar háztartásokban, a NAV azt a választ adta, hogy az önkormányzati adóhatóságtól kapott tájékoztatások szerint 2019-ben 2265, míg 2020-ban a mai napig 987 párlat előállítására alkalmas desztillálóberendezést jelentettek be a magánfőzők. Kiderült az is, hogy a magánfőzők 2019-ben 155 733, míg 2020-ban a mai napig 59 344 párlatadójegyet vásároltak.

A NAV a párlat előállításával kapcsolatos folyamatokba akkor avatkozik be, ha a hatályos jogszabályi rendelkezések megszegését tapasztalja. Magánfőzés esetében ez leggyakrabban a bejelentések elmulasztásában nyilvánul meg. Ezekben az esetekben az ellenőrzést végzők jegyzőkönyvben rögzítik a mulasztást és értesítik az illetékességgel rendelkező önkormányzati adóhatóságot. Az önkormányzati adóhatóság az értesítés alapján felszólítja a magánfőzőt az elmulasztott kötelezettség pótlására. Ha az 15 napon belül nem történik meg, akkor szankcióként, bejelentés elmulasztásával kapcsolatos jogsértés miatt 200 ezer forintig terjedő bírságot állapíthat meg.

Ha érdekel a téma, tovbb olvashatsz a HelloVidék oldalán. KATT!

 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

 

Címkék:
otthon, NAV, pálinka, adó, vidék, pálinkafőzés, zárjegy, hello vidék,