Újabb sokszázezres költség, amivel a lakásvásárlóknak számolni kell!

Pénzcentrum2019. március 21. 11:07

Kis túlzással a fél ország költözik: elképesztő összegekért, rekordidő alatt kelnek el a lakások Budapesten és a nagyobb vidéki városokban. Ez az intenzív mozgolódás pedig húz magával több, ehhez kapcsolódó iparágat is: ma már nem csak a költöztetés bombaüzlet, de az átmenetileg feleslegessé vált holmik raktári tárolása is.

Történelmi csúcsokat dönget a lakáseladás: tranzakciószámban az elmúlt évek legmagasabb februári adatait becsülték az ingatlanpiacon. Rengetegen költöznek ezekben a hónapokban, ami húzza maga után az ehhez kapcsolódó iparágakat is:  nem csak az ingatlanközvetítők és a költöztetők, de a raktárhelyiségeket bérbe adók is jól járnak.

Gyakran előfordul, hogy nem sikerül egyik lakásból a másikba költözni, esetleg a felújítás miatt kell átmenetileg megoldani a raktározást, ilyenkor nincs más választása az embernek, mint hogy keres magának egy átmeneti otthont, az évek alatt felhalmozódott holmiait pedig ideiglenesen tárolja valahol. Erre valók a már itthon is elérhető kisebb raktárhelyiségek mellett, az önkiszolgáló konténerek átmeneti vagy tartós használatra.

Amennyiben csak egészen kevés hely kell, és kis raktárt bérelnénk, 1-2 négyzetmétereseket már ki lehet venni 2-5 ezer forintért havonta, ehhez adott esetben 1-2 havi kaució is társul, de ha már 5 négyzetméter nagyságú teret szeretnénk a feleslegessé vált dolgainknak, akkor azért már 20-25 ezer forintot is elkérhetnek - legalábbis ilyen árakat találtunk az ingatlan.com oldalán. Persze a raktárbérlésnél is érvényesülnek a nagyváros törvényei: Budán adott esetben kétszer annyit kérnek el egy négyzetméterért, mint mondjuk Kőbányán.

Önkiszolgáló konténer

Külső kerületek ipartelepei, vagy társasházak alagsorai mellett ma már elérhetőek önkiszolgáló konténerek is különböző méretekben, a bérleti díjat azonban általában nem tüntetik fel ezek a cégek a honlapjaikon, ajánlatot kell kérni tőlük. A Pénzcentrum ezt megtette, több helyre is kiküldtük a kérdéseinket, három helyről kaptunk választ:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • Egy Budapesthez közeli "alvóvárosban" egy konténertelepen az 5 négyzetméteres (2 méter magas) tároló bérleti díja bruttó 15 900 forint havonta, cserébe biztonságos, riasztóval ellátott telepen vigyáznak értékeinkre. 5 négyzetméter nem túl nagy, ebbe csak pár doboz fér el, egy kis lakásnyi holmihoz már inkább 7 négyzetméternyi tárolót ajánlanak, ennek költsége 17 900 vagy 19 900 forint attól függően, hogy alsó vagy felső szintet szeretnénk. Nyilván a felső olcsóbb. Egy közepes vagy nagy háznyi cuccnak már 14 négyzetméteres tároló kell, ennek költsége havonta akár közel 50 ezer forint is lehet. Ehhez még jön a belépőkártya és a lakat letéti díja, összesen 12 ezer forint, ám ez a végén, ahogy az esetleges kaució is, visszajár.
  • Máshol sem találunk olcsóbb árakat, sőt! Budapesten egy ferencvárosi telepen 6 négyzetméterért 39 ezret, 8 négyzetméterért 50 ezret, 9 négyzetméterért 55 ezer forintot kell fizetni egy hónapra. Nagy előnye, hogy a nap 24 órájában bármikor hozzáférhetünk a cuccainkhoz, és minden raktár saját riasztóval van felszerelve.
  • Zuglóban találkozhatunk ennél visszafogottabb árazással is, 5, 6 vagy 7 négyzetméteres helyiséget 25 és 30 ezer forint között vehetünk ki egy hónapra.

Jól látható , hogy számos lehetőség közül választhatunk, különböző árfekvésben, ha hirtelen kell költöznünk, vagy egyszerűen már nem férünk el az otthonunkban. Mielőtt döntenénk, érdemes alaposan körülnézni a piacon, több ajánlatot is bekérni, hogy a számunkra legelőnyösebb opciót tudjuk kiválasztani.

Ha tehát egy közepes méretű otthonunk  van, és 5-6 hónapra szeretnénk tárolni a cuccainkat, akár 300 ezer forintos költséggel is számolhatunk, lokációtól függően.

 

Címkék:
otthon, lakás, lakásvásárlás, ingatlan, ingatlanpiac, költözés, raktározás, konténer,