Elárasztották a fenyők az utcákat: sokan nem a kijelölt helyre viszik

Pénzcentrum2019. január 18. 08:30

A lakosok nemcsak a gyűjtőpontokra, hanem más közterületekre is kirakják a fákat, így az FKF-nek is több feladatot adnak- mondta a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. PR-szakreferense, Horváth László az InfoRádiónak. Ismertette: vízkereszt után legfeljebb hat héttel ki kellene helyezni a fákat.

A karácsonyi ünnepeket követően az FKF szervezetten szállítja el a kihelyezett fenyőfákat. A háztartásokból a becslések szerint 500-600 ezer fenő kerül ki az utcára, ennek döntő többsége január 6-át, vagyis vízkeresztet követően.

Átlagban hetente 100 ezer fenyő kerül ki akár a hulladékgyűjtők mellé, akár az említett gyűjtőpontokra. Ez rendkívül nagy mennyiség, és mivel ez a főváros 525 négyzetkilométerén megoszlik, egy időben minden fát nem tudnak elszállítani

- fogalmazott Horváth László.

https://www.penzcentrum.hu/otthon/csunya-birsagot-kockaztatnak-az-ovatlan-csaladok-januar-elejen-indul-a-begyujtes.1073545.html

A minimális céljuk az, hogy a gyűjtőhelyekről legalább hetente elvigyék a fenyőket, így fordulhat elő, hogy egy-egy helyen több napig is kint hever ugyanaz a fenyőfa.

Többször van olyan, hogy nem csak gyűjtőpontokon állnak fák, ezért az FKF nyomatékosan kéri a lakosságot, hogy vagy a gyűjtési napon, illetve előző este a kommunális tartályok mellé, vagy a 250 kommunális gyűjtőpont egyikére helyezzék ki a karácsonyra állított fákat.

Sajnálatos módon több olyan területre kerülnek karácsonyfák, amely terület üzemeltetése nem az FKF feladata. Ezekről a helyekről is elszállítjuk a karácsonyfákat, amennyiben tudunk róla - tette világossá Horváth László, hozzátéve, hogy játszóterekről, parkokból is elviszik a kidobott fákat, ha meglátják.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fák nagy része februárig kikerül a háztartásokból, de az FKF még akkor is el fogja szállítani azokat, ha letelt a vízkereszt utáni hat hét, amikor erre koncentráltan odafigyelnek.

Címkék:
otthon, szemétszállítás, fkf, fenyőfa, karácsonyfa, szemét,