Ezt teszi a tűzijátékozás a levegővel: nem olyan jó buli

Pénzcentrum2019. január 1. 16:00

 A németek szilveszter éjjelén 5000 tonna finom port juttatnak a levegőbe tűzijátékokkal - derült ki a helyi környezetvédelmi hatóság adataiból. A légszennyezettség ilyenkor Magyarországon is jelentősen megnövekszik - mondta a Levegő Munkacsoport elnöke az InfoRádiónak.

Nemzetközi vizsgálatok sora bizonyítja, hogy a tűzijátékok és a petárdák széles körű használata rendkívüli mértékben szennyezi a levegőt - hívta fel a figyelmet Lukács András. A Levegő Munkacsoport elnöke hozzátette: az eszközök égésekor, felrobbanásakor erősen szennyező anyagok, nehézfémek és más mérgező vegyületek kerülnek a levegőbe.

A szakértő azt is kiemelte: ezek az anyagok hosszabb ideig megmaradnak a levegőben, utána pedig leülepednek a talajra, így azt is szennyezik.

Ezek a vegyületek számos megbetegedést okozhatnak, például asztmát, de hosszú távon akár daganatos betegséget is

- mondta Lukács András, aki szerint egészségügyi és környezetvédelmi okokból rég be kellett volna tiltani a tűzijátékokat és a petárdákat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A szennyezettség ideje a pirotechnikai eszköztől és az időjárási viszonyoktól is függ - tájékoztatott a szakértő. "Ha a szél kifújja a szennyezőanyagokat, az általában a globális környezetnek nem jó, de az emberek egészségének, akik ott vannak a közelben, igen". Azt javasolja, a lakosság tartózkodjon minél távolabb a tüzijátékoktól, lehetőleg ne menjenek ki az utcára szilveszterkor és az azt követő napokban.

Címkék:
otthon, szilveszter, tűzijáték, légszennyezettség, szálló por, levegő munkacsoport,