Halálos veszélyt hoz Magyarországon a tavasz: így védekezz ellene

Pénzcentrum2018. március 23. 14:45

Lassan magunk mögött hagyjuk a zord időjárást és tényleg beköszönt a tavasz. Ezzel kapcsolatban viszont gyakran nem gondolunk arra, hogy számtalan veszélynek tesszük ki magunkat, amikor élvezzük a napsütést, kimegyünk a természetbe, esetleg gombát vagy medvehagymát szedünk. Mutatjuk, hogy kerülheted el a bajt.

Tavasszal jobbra fordul az időjárás, melegebben süt a nap és a természet is megújul. Bár a szabadban töltött időnek bizonyítottan sok egészségügyi előnye van, többek között oldja a depressziót, a testmozgással pedig csökkenthetjük a korai elhalálozás kockázatát, mégis van néhány dolog, amelyekre érdemes odafigyelni mostantól, egészen őszig.

Leégés, napszúrás

Könnyű nem észre venni, hogy tavasszal egyre erősebben süt a nap, így meglepően könnyen leéghetünk vagy napszúrást kaphatunk. A napszúrás ellen érdemes baseball-sapkát hordani, az érzékeny bőrűek pedig már most elkezdhetik kenni magukat napvédő krémmel. A leégés ráadásul nemcsak égő fájdalommal és később hámlással jár, de hozzájárulhat később a bőrrák kialakulásához is, amely pedig halált is okozhat.

Medvehagyma helyett gyöngyvirágot eszel

Tavasszal jön el a medvehagymaszezon, a növényt pedig íze miatt sokan gyűjtik előszeretettel. Kívülről ugyanakkor rendkívül egyszerű összekeverni a gyöngyvirággal, ami pedig mérgező. 

A gyöngyvirágban található méreg a vérkeringésre és szívműködésre hat - már 2-3 levél elég ahhoz, hogy súlyos szívműködés zavar lépjen fel. Hatására lassú pulzus, hasi fájdalmak, hasmenés lép fel

- írta korábban az NLCafe. A lap cikkében arra is figyelmeztet, hogyha gyöngyvirágot fogtunk meg, mossunk kezet, ha pedig már ettünk belőle, akkor forduljunk azonnal orvoshoz.

Szedésnél a legegyszerűbben úgy lehet megkülönböztetni a gyöngyvirágtól, hogy a medvehagyma virága kicsi, fehér és csillag alakú, a szár csúcsán fejlődik. Ezzel szemben a gyöngyvirág virágja harang alakú.

Ha már utcai árusnál találkozunk a medvehagymával, a legkönnyebben úgy lehet megbizonyosodni arról, hogy nem gyöngyvirágról van szó, hogy a medvehagyma levele fokhagymaszagú, a gyöngyvirágénak pedig nincs szaga.

Kullancs

Tavasszal kezdenek tobzódni a természetben a kullancsok, amelyek a népi hiedelemmel ellentétben nem a fáról esnek a fejünkre, hanem az alnövényzetből másznak fel ránk. A kullancsok pedig elég veszélyesek, Lyme-kórt, valamint agyvelő- és agyhártyagyulladást is terjesztenek. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Teljes védekezés nem létezik ellenük, ha természetbe megyünk, hordjunk zárt cipőt és zártabb, de szellőző ruházatot. Fontos, hogy minden séta után nézzük át a teljes testünket, hogy nincs-e bennünk kullancs.
Amennyiben találunk magunkban egy parazitát, akkor a szakemberek szerint a legjobb, ha egy gyógyszertári csipesszel úgy vesszük ki, hogy a testét még véletlenül sem nyomjuk össze, ezzel ugyanis beleeresztheti a kórokozókat a testünkbe. 

Ehhez olyan csipeszre van szükség, amivel közvetlenül a bőrünknél tudjuk megragadni a kullancsot.

A kullancs által okozott agyhártya- és agyvelőgyulladás ellen létezik védőoltás, ami vényköteles, és jellemzően 10 ezer forintba kerül, de a védettséghez 3 oltás szükséges, amelyeket egy évre elosztva kell megkapni. Ennek értelmében az oltás nem jelent azonnali védettséget, a teljes immunizáció pedig 30 ezer forintba kerül.

Gombamérgezés

Sokan kelnek útra a természetbe gombászni tavasszal, a Pénzcentrum egy amatőr gombász forrása szerint az egyik legnépszerűbb koratavaszi gomba a cseh kucsmagomba, azonban már ilyenkor is vannak a természetben olyan fajok, melyektől mérgezést lehet kapni. Ennek megfelelően fontos szabály, hogy csak olyan gombát szedjünk fel, amelyet biztosan be tudtunk azonosítani, a különféle gombákat külön gyűjtsük és a biztonság kedvéért a szedett gombákat mutassuk meg egy gombaellenőrnek a piacon.

Gyermeket kocsiban hagyni

Sajnos minden évben több gyermek is meghal, mert szülei bent hagyják vagy bent felejtik őket egy autóban, ami a tűző napon áll. Egy napon hagyott autó már tavasszal is rendesen felmelegedhet, így halálos veszélynek tesszük ki a kisgyermekünket, ha az autóban hagyjuk mondjuk aludni, amíg mi bevásárolunk.

Címkék:
otthon, utazás, veszély, szabadidő, kullancs, gomba, erdő, természet,