Ezek a főváros legdrágább utcái: térképen az arcpirító luxus

Nagy Bálint2017. november 15. 05:48

A lakáspiacon gyakran emlegetik a lokáció fontosságát, de a konkrét címek ezen túl is rejtett üzeneteket hordozhatnak - vallják az ingatlanos szakemberek. Az átlagokat tekintve megállapítható például, hogy Magyarországon is komoly árelőnye van a víz közelségét, illetve a beépítés típusát jelző névtábláknak, a prímet azonban mégsem ezek viszik. A Pénzcentrum valós tranzakciókon alapuló kutatása szerint megállapítható, hogy Budapesten jelenleg az V. kerületi Vigadó tér a legdrágább. Cikkünkben mutatjuk a 25 legdrágább fővárosi közterületet, illetve a kerületenkénti dobogót is.

Bő fél éve írtunk arról, hogy az ingatlan címe mennyi mindent elárul az értékről. Mint azt a "Lakáspiaci Mozaik - számok nyelvén a magyar ingatlanpiacról" c. kísérőkiadványban az ELTINGA Ingatlanpiaci Kutatóközpont szakértői megjegyzik:

Gyakran emlegetik persze a lokáció fontosságát, de a konkrét címek ezen túl is rejtett üzeneteket hordozhatnak. Egyes közterületek neve és típusa titkos értéktöbbletet rejt.

A hazai statisztikák alapján például megállapítható, hogy a víz közelségére utaló utcaneveknek ugyanúgy komoly árelőnye lehet, mint a beépítés során kialakított városrész jellegének. Így többek között nem meglepő, hogy Magyarországon

a rakpart címet viselő otthonoknak 77 százalékos; a fasorok lakásainak 46 százalékos; míg a sétányokon álló ingatlanoknak 14 százalékos az árelőnye a "sima" utcákhoz képest.

Mutatjuk Budapest legdrágább utcáit

Az egyes címek árelőnye kapcsán kíváncsiak lettünk, mi viszi a prímet a hazai lakáspiac gócpontjában, azaz Budapesten, így az ELTINGA segítségével a KSH legfrissebb statisztikáihoz nyúltunk. Az Ingatlanadattárban szereplő tranzakciók alapján megállapítható, hogy a fővárosban jelenleg az V. kerületi Vigadó tér a legdrágább, a bő 1,8 millió forintos négyzetméterár több mint 700 ezer forintot ver rá a 2. helyezett, amúgy szintén belvárosi Kossuth Lajos térre; illetve bő 750 ezer forintot a 3. helyezett Lánchíd utcára (I. kerület).

Címkék:
otthon, lakás, ingatlan, lakáspiac, utca, ingatlanpiac, lakásárak,