A magyarok tizede nagyon nehéz körülmények között él

Világgazdaság2016. november 25. 09:00

Magyarország legelmaradottabb járásaiban közel egymillióan élnek. Ezeken a területeken az átlagosnál sokk több a munkanélküli, magasabb a születések száma, de sokkal rosszabb a halálozási arány is - írja a Világgazdaság.

A KSH adatai szerint magas a munkanélküliség, alacsonyak a bérek és a nyugdíjak, rengeteg a rokkantnyugdíjas, a gyerekek közel fele pedig szegényes körülmények között él. A képzett munkaerő folyamatosan költözik el a fejletlen vidékekről, ami tovább súlyosbítja a járások kilátástalan helyzetét.

Ezek a járások főként az ország déli és keleti határ mentén találhatók. A legfejletlenebb járásokban mintegy 982 ember él, 100 lakásra 243 lakos jut, hússzal több mint országosan. Elsősorban Borsod és Szabolcs járásaiban magas a laksűrűség. A 2011. évi népszámláláskor az érintett járások lakásainak 16 százaléka komfort nélküli. 

A 2015. eleji adatok alapján az érintett lakások 10 százalékában nincs vezetékes víz, és mindössze a lakások 45 százalékát csatlakoztatták a közüzemi szennyvízgyűjtő hálózatra.

A vizsgált települések 54 százalékában nincs helyben háziorvos (országosan 49 százalék ez az arány). Egy háziorvosra és házi gyermekorvosra 1693 lakos jut, 139-cel több, mint országosan.

Címkék:
otthon, szegénység, ksh, foglalkoztatás, kisgyermekes, munkanélküliség, rokkantnyugdíj, foglalkoztatottság, szegény,