Elképesztő, milyen mocsok van Győzikéék lakásában + videó

Pénzcentrum2015. január 26. 15:35

Gáspár Zsolti videón mutatja, mit művelt egykori albérlőjük zuglói lakásukban. Bár a látvány egyértelműen lehangoló, viszont a szerződés, az szerződés.

Alig egy hete írtunk arról, hogy százezreket követel zuglói lakásuk egykori bérlőjétől a Gáspár-família. Az akkor megjelentek szerint Gáspárék elvileg addig nem hajlandók visszaadni a volt bérlőnek a holmiját, amíg az nem téríti meg a kárukat. Most a Blikk TV bejutott az ingatlanba, így végre az is világossá vált, pontosan milyen kárról van szó.

Habár a képsorok tanúsága szerint valóban elképesztő állapotok uralkodnak az ingatlanban, ez azonban - amellett, hogy a bérlőről állít ki szegénységi bizonyítványt - egyetlen tulajdonost sem jogosíthat fel arra, hogy az albérleti szerződésben foglaltakat felrúgja. Általánosságban ugyanis nem árt leszögezni, hogy bizonyos jogok és kötelezettségek mindkét felet megilletik.

Egy általános bérleti szerződésbe is érdemes például belefoglalni, hogy a bérbevevő milyen feltételek mellett jogosult az ingatlan használatára, illetve, hogy mire terjed ki a kaució, és mi lesz a sorsa a szerződés lejártakor. Gáspárék és bérlőjük esetében az alábbi passzusok a legfontosabbak:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • Bérlő az ingatlant kizárólag saját maga és közvetlen családtagjai számára használhatja, azt tovább albérletbe nem adhatja, illetve harmadik személy részére nem hasznosíthatja.
  • Bérlő köteles a bérlet fennállása alatt az ingatlant rendeltetésszerűen használni, a szokásos és a rendeltetésszerű használatnál rendszeresen felmerülő javítási munkákat saját költségén elvégeztetni.
  • A bérlet fennállása alatt köteles a bérlő az ingatlan állagát minden tekintetben óvni, az értékekre vigyázni, a vagyonvédelmet maximálisan biztosítani.
  • Amennyiben a bérlő a bérleti díjjal, vagy a közüzemi díjak bármelyikével fizetési késedelembe esik, illetve az ingatlanban olyan kár keletkezik, amely a bérlőnek felróható, abban az esetben a kaució arányos részét bérbeadó visszatarthatja.

A látottak alapján tehát arra minden joga meg lehetett Gáspáréknak (a valódi szerződés ismerete nélkül - a szerk.), hogy kitegyék bérlőjüket és visszatartsák a kauciót. Az persze más tészta, hogy valójában milyen mértékű is az okozott kár, és így a kaució fedezi-e.

Az viszont már minimum aggályos, hogy esetleges további követelésüket úgy akarják érvényesíteni, hogy bérlőjük vagyontárgyait zálogosítják. Erre peres úton lenne ugyanis leginkább lehetőségük, vagy az illetékes békéltető testületnél próbálkozhatnának.

Címkék:
otthon, lakás, mocsok, albérlet, győzike,