A távhősök ezúttal nem kapnak a rezsicsökkentésből?

Napi.hu2013. december 19. 08:34

Az eddigieknél kisebb és szűkebb körű lehet a jövőre ígért újabb rezsicsökkentés azért, hogy kevesebbe kerüljön a költségvetésnek - veti fel a lehetőségét a Napi.hu.

Orbán Viktor miniszterelnök múlt pénteken jelentette be, hogy a Fidesz dolgozik a harmadik rezsicsökkentésen, ám ennek mértéke a megszellőztetett, 12,5 százalék helyett csak tíz százalék alatti lehet jövő év elején. A Napi.hu értesülései szerint a szolidabb mérséklést a költségvetésért aggódó politikusok szorgalmazák, de az újabb - immár harmadik - rezsicsökkentés pontos értékét csak a január közepére tervezett Fidesz-KDNP-frakcióülés határozza majd meg.

Az viszont már bizonyosnak tűnik, hogy a 2014-es mérséklés csak két üzletágra, az áram- és gázszolgáltatatásra korlátozódik majd, vagyis kimarad ebből a távhő, a víz- és a csatorna, valamint a szemétszállítás és kéményseprés díja is. Igaz, Fónagy még nyitva hagyta a lehetőséget, hiszen az MTI azon kérdésre hogy, mi az, aminek biztosan csökkenhet az ára, azt válaszolta: "ami a mai ismereteink szerint biztosnak tűnik, az a villamos energia és a gáz", ám ez nem azt jelenti, hogy csak ezek lehetnek olcsóbbak.

Annak oka, hogy a távhő ezúttal kimaradhat a szórásból, egyszerű: a távhőszolgáltatás egy részét állami vagy önkormányzati cégek látják el, s ezek már a második csökkentési hullámot követően veszteségessé váltak. A napilap úgy tudja, ebben az évben az állami költségvetés már 50 milliárd forintot kitevő pótlást adott a távhőcégeknek a további működéshez. Ez, az idei év végéig még néhány milliárddal gyarapodhat egy kemény tél esetén.

 

Címkék:
energia, rezsi, rezsicsökkentés, távfűtés, távhő, kéményseprés díja,