Mi ingyenes és miért kell fizetnünk a gázszolgáltatónknak?

Világgazdaság2013. május 3. 08:35

Egy új rendelet meghatározta, hogy a földgáz rendszerüzemeltető, valamint az egyetemes gázszolgáltatók elosztó (vezetéki) társaságai mely tevékenységekért számíthatnak fel külön díjat ügyfeleiknek, és mit kell ingyen nyújtaniuk - írja a Világgazdaság.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) Magyar Közlönyben megjelent rendelete alapján a normál gázelosztáshoz kapcsolódó szolgáltatásokért nem kérhető pénz, az olyan munkákért viszont igen, amelyek eltérnek a rendes ügymenettől, az ügyfelek hibája miatt válnak szükségessé, vagy nem a szolgáltató eszközeit érintik. Az ingyenes és a díjas szolgáltatások elkülönítése azért is fontos, mert a szabályozás a szociális közműellátás érdekében egyre több kötelezettséget ró az egyetemes szolgáltatókra - olvasható a gazdasági napilapban.

Az elosztó cégeknek ingyen kell a felhasználó személyének megváltozásakor ellenőrizniük a mérőórát - hacsak nem járt le a hitelessége -, a szociálisan rászorultaknak pedig felszerelniük az előrefizetős mérőt, vagy előrefizetősre cserélni a nem előrefizetőst. Akkor is ingyen szerelendő fel az előrefizetős mérő, ha a leendő ügyfélnek nincs csatlakozása a gázszállító vagy elosztó rendszerhez, és korábbi felhasználási helyén sem volt ilyen mérője. Nem kérhető pénz olyan rendkívüli gázóra-leolvasásért, amire az óra meghibásodása, vagy a számlázáshoz kapcsolódó, megalapozott panasz miatt kerül sor. Ha a felhasználó azért kért bizonyos fizetős szolgáltatást az elosztótól, mert feltételezte, hogy hibás a mérője, és kiderül, hogy a mérő működése valóban hibahatáron túli, akkor a már befizetett díjat vissza kell kapnia.

Az ügyfél kérésére - első alkalommal - térítés nélkül kell megmutatni a cég üzletszabályzatát, egyes dokumentumokat, illetve azok másolatát kiadni. Az ügyfél ingyen férhet hozzá a távlehívható fogyasztásmérőben lévő adataihoz, amelyeket a szolgáltató honlapján három hónapra visszamenőleg is a rendelkezésére kell bocsátani.

Pénz kérhető viszont a fogyasztásmérő vizsgálatáért, hacsak nem járt le a hitelessége, továbbá az előrefizetős mérő felszereléséért, vagy hagyományosnak előrefizetősre való cseréjéért. A fogyasztó pénzébe kerül az is, ha úgy kapcsolják vissza a szolgáltatásba, hogy onnan a saját hibájából került ki. A második alkalom után díj ellenében kap számlamásolatot és egyéb másolatokat az ügyfél. Akkor is fizetnie kell a felhasználónak, ha valamely, egyébként ingyenes szolgáltatást a szolgáltatója az ügyfél hibája miatt nem tudott elvégezni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Címkék:
gáz, energia, rezsi, gázszolgáltató, gázszámla, gázszolgáltatók, nemzeti gázszolgáltató,