Családi házad van? Nyíltan szennyezheti a szomszéd a kertedet

MTI2013. január 16. 17:01

Amiatt, hogy magánterületen végzett permetezés előtt nem kell tájékoztatni az érintett lakókat, sérülhet az egészséges környezethez való joguk, ezért az ombudsman az uniós szabályozás átvételét javasolja - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

A közlemény szerint egy beadványban azt nehezményezték a panaszosok, hogy a szomszédos telken a gazda gyomirtó, gombaölő és rovarölő szerekkel kezeli a földjét, de a permetezés előtt kérésük ellenére nem értesíti őket. A lakók, mint írták, maguk is termesztenek növényeket, ám a permet nemcsak a termelő tevékenységüket veszélyezteti, hanem ingatlanuk használatában is akadályozza őket.

Szabó Máté ezzel kapcsolatban arra az ellentmondásra hívta fel a figyelmet, hogy míg közterületen végzett permetezés előtt egy miniszteri rendeletnek megfelelően tájékoztatni kell a lakosságot, magánterületre a kötelezettség nem vonatkozik. A közleményben kiemelték: így sérülhet a szomszédos ingatlanok tulajdonosainak és használóinak egészséges környezethez való joga.

Az alapvető jogok biztosa ezért az Európai Unió szabályozásának átvételét javasolja a vidékfejlesztési miniszternek, mert az a növényvédő szerek használatával kapcsolatos tájékoztatást a magyarországinál egyértelműbben, nagyobb körben írja elő.

 

Címkék: