Itt a döntés! Tényleg csökken a gáz és az áram ára januártól

Pénzcentrum2012. december 6. 12:41

Jövő év január 1-jétől tíz százalékkal csökken a lakossági gáz és villamos energia ára - jelentette be a kormány döntését Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár.

A kormány végleges döntést hozott - nyomatékosította a politikuus. Az intézkedés 3,8 millió családi otthont érint, mégpedig egyformán. Magyarországon mintegy 3,8 millió családi otthon van, melynek 76 százalékát fűtik gázzal - emelte ki Lázár János.

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár a kormány döntését azzal indokolta, hogy míg Nyugat-Európában az átlagkereset 6 százalékát teszik ki a rezsiköltségek, addig hazánkban mintegy 20 százalékára rúgnak egy átlagos lakás fenntartási költségei. Az államtitkár emlékeztetett arra is, hogy 2002-2010 között több mint 200 százalékkal emelkedtek a lakossági energiaárak. 

Lázár János beszámolt arról is, hogy az E.ON vezetése és a magyar kormány végleges megállapodást kötött az energiaipari cég megvásárlásáról, melyet a kabinet december 12-én fog jóváhagyni. "Ennek az üzletnek köszönhetően Magyarország energiabiztonsága jelentős mértékben növekszik, és a kormány szerepe az energiaellátásban megerősödik" - hangsúlyozta.

További célként fogalmazta meg az államtitkár, hogy Magyarország stratégiai és kereskedelmi gáztározói fölött kormányzati ellenőrzés valósuljon meg - húzta alá, hozzáfűzve: ez fontos az ország és a lakosság energiaellátási biztonsága szempontjából. Egy másik előnyként említette Lázár János, hogy az új tárolókapacitások fölötti ellenőrzésnek köszönhetően olyan időszakban is be tud szerezni hazánk gázt, amikor az árak olcsóbbak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az államtitkár kérdésre válaszolva arról is beszámolt, hogy Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter a napokban ír alá egy szándéknyilatkozatot Oroszországban, melyben hazánk Déli Áramlathoz való csatlakozását rögzítik.

Címkék: