Tippek: spórolj háztartási gépeiddel, konyhától a fürdőig!

Pénzcentrum2012. november 29. 05:42

Állandó problémát jelentenek a magyar családoknak az egyre csak emelkedő lakásfenntartási kiadások, melyet a romló közüzemidíj-fizetési hajlandóság is alátámaszt. Néhány takarékossági tanács betartásával, s pár fogyasztói szokás újragondolásával és megváltoztatásával ugyanakkor rengeteget spórolhatnának a háztartások.

Mivel egy nagyobb háztartási gépet hosszútávra vásárolunk, elengedhetetlen, hogy annak energiafelhasználását is megvizsgáljuk és megértsük, milyen hatással lesz majd a villanyszámlánkra. Háztartási készülékeink ugyanis a legdrágább energiát, vagyis a villamos áramot használják. Éppen ezért próbáljunk meg energiatakarékos készülékeket beszerezni. Hogy melyik készülék mennyire energiatakarékos, azt az energiacímkéből tudhatjuk meg, mely A-tól G-ig osztályozza a készülékeket energiahatékonyságuk szerint. A jó választás ugyanakkor csak az érme egyik oldala, a készülékek helyes használata legalább annyira fontos.

1. Energiatakarékosság sütve, főzve!

A sütő előmelegítésére - főként az újabb, hőlégkeveréses modellek esetében - gyakorlatilag semmi szükség. Az előmelegítés csak különleges fogásoknál - például kelt tészták - elengedhetetlen. A legtöbb étel viszont akkor is tökéletesen megsül, ha még hideg sütőbe helyezzük a tepsit. Sőt, nem kell mindig megvárnod a recept szerinti sütési idő végét sem. Amennyiben az étel sütési ideje minimum 45 perc, nyugodtan kapcsold le a készüléket 10 perccel az ajánlott idő előtt. A sütő ugyanis, a bent maradó hő miatt így is készre süti az ételt. A fentebb említett apró trükkökkel akár 30-35 százalékkal is csökkenthetjük készülékünk energiafelhasználását.

2. A mikro, makro probléma!

Ételek felmelegítésére a legjobb, ha a mikrohullámú sütőt választjuk. Ugyanez igaz, ha kis mennyiségben - jellemzően 500 gramm alatt - szeretnénk párolni valamit. A párolási időt csökkenti, ha az ételt egyenletesen osztjuk szét az edényben. S, ne felejtse, a mikrohullámok csak 4-6 cm mélyen jutnak be az ételbe, ezért érdemes időnként felkavarni az ételt. Kifejezetten pazarolja ugyanakkor az energiát, ha kiolvasztásra használjuk a mikrohullámú sütőt. Ajánlott a fagyasztóból még jóval az elkészítés előtt kivenni az ételt, hogy az magától tudjon felolvadni a hűtőben, vagy egy tálban a konyhapulton.

3. Költsön a hűtésre az áruház!

Fűtés, vagy tűzhely közelébe soha ne állítsuk a hűtőszekrényünket, illetve érdemes a napfénytől is óvni a berendezést. Mindemellett érdemes figyelembe venni, hogy minél hűvösebb helyre kerül a hűtőszekrény, annál kevesebb energiát fogyaszt - 1 Celsius fok hozzávetőlegesen 6 százalékos megtakarítást jelent. De érdemes beállítani az optimális hűtési hőmérsékletet is. Ez a hűtőtérben ~7, míg a fagyasztótérben kb. ~ -18 Celsius fokot jelent. Egy fokkal hidegebb hőmérséklet mínuszban szintén 6 százalékos többlet energiafelhasználást eredményez. Mielőtt hűtőszekrényt vásárolunk gondoljuk végig, mekkora berendezésre is van maximum szükségünk - teljesen felesleges túlméreteznünk a háztartási eszközt, hogy aztán félig üresen álljon.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

4. Mosogatás: kézzel vagy géppel?

Amennyiben mosogatógép vásárlás előtt állunk, ne felejtsük el megkérdezni a kereskedőtől, hogy a készüléket rá lehet-e kötni a melegvíz hálózatra. A modern készülékek ugyanis alkalmasak erre, s köztudott, hogy a mosogatógépek a legtöbb energiát a víz felmelegítése során használják fel. Ezen felül érdemes minél nagyobb mosogatógépet választani. Igaz, hogy a gép csak lassabban telik meg, az egy mosogatásra eső vízfogyasztás viszont jóval alacsonyabb. Továbbá fontos kiemelni, hogy a hétköznapokon használt terítékeket bőven elegendő 50 Celsius fokos programon mosogatni. Ezzel akár 30 százalékos megtakarítást is elérhetünk a magasabb hőfokos programhoz képest.

5. Mosó Masa Mosodája!

Sok magyar háztartásban még ma is 20 éves mosógépekkel mosnak. Ezek a készülékek azonban akár 60 százalékkal i több energiát zabálnak fel, mint modern társaik. Vízfelhasználásuk is aggasztó a régi készülékeknek - mosásonként a négyszeresét fogyasztják el, mint egy új gép. Érdemes tehát megfontolni egy új gép vásárlását. Továbbá hasonlóképp a mosogatógéphez, a modern mosógépek közvetlenül ráköthetőek a melegvíz hálózatra is. Vásárláskor érdemes ilyen készüléket vásárolni. Valamint érdemes olyan készüléket vásárolni, ahol mi magunk állíthatjuk a programok különböző hőfokát. A normál szennyezettségű ruha ugyanis már 60 Celsius fokon is tiszta lesz, s a baktériumok is elpusztulnak. De a legtöbbször az is elég, ha 30-40 Celsius fokos hőfokot választjuk. Szárításnál pedig nincs energiatkarékosabb megoldás a szárítókötélnél. Amennyiben mégis kénytelenek vagyunk szárítógépet használni, válasszunk ebből is minél energiatakarékosabb megoldást. Továbbá minden szárítási turnus között tisztítsuk meg a levegőszűrőt, így biztosíthatjuk a készülék megfelelő teljesítményét.

 

Címkék: