Mikor vegyünk új lakást, most vagy soha?

Nagy Bálint2012. november 13. 12:01

Bár lassul a visszaesés az ingatlanpiacon, azonban a fellendülésre egyelőre még várnunk kell - hangzott el a Portfolio.hu lakáspiaci rendezvényén, a november 12-én megrendezett Lakáspiaci Klubon. Ideje tehát elgondolkodni a lakásvásárláson, nem árt azonban körültekintőnek lenni. Többmilliós árengedményekkel is találkozhatunk, ha kivárunk.

A statisztikai adatok némileg pozitív jövőképpel szolgálnak. Bár a folyósított lakáshitelek mennyisége és a tranzakciók száma továbbra is egyaránt jelentős visszaesést mutat, ennek ellenére a ciklikus kilengések csökkennek - vélhetően elértük a mélypontot - mondta el a rendezvény nyitóelőadásában Nagy Gyula, az FHB Jelzálogbank Nyrt. projektvezetője. A 2011 második féléve és 2012 első negyedéve közötti időszakában tapasztalt árcsökkenést 2012 második negyedévében kismértékű növekedés váltotta fel. A változásokból tehát összességében felfelé ívelő szakasz látszik kibontakozni.


Természetesen Nagy Gyula szerint se várható fellendülés a hitelezés beindulása nélkül a lakáspiacon, de a piaci előjelek bíztatóak. Véleménye szerint kitörési pont az termékinnováción (célzott ügyfélkör meghódítása) túl az első lakásukat vásárlók szegmense lehet. Miközben ugyanis a reál lakásárak jelentős csökkenésen mentek keresztül az elmúlt időszakban, a havi nettó átlagkeresetek (legalábbis a pályakezdők-, fiatal felnőttek szegmensében - a szerk.) stagnálást, lassú emelkedést mutatnak. A lakások tehát egyre elérhetőbbé válnak a jövedelmekhez képest, főként, hogy a 20 és 35 éves kor között nő leggyorsabban a jövedelem. De a projektvezető szerint kitörési pont lehet az épületenergetikai felújítások piaca is. A leromlott lakásállományt ugyanis mihamarabb meg kell újítanunk, s erre nem feltétlenül az újlakás piac szolgál válasszal.

Friss! "Botrány a pesti lakótelepen - ezért verekedtek a lakók"

Kevésbé látja pozitívan a magyar lakáspiac helyzetét Székely Gáborné. A KSH lakásstatisztikai osztályának vezetője szerint a lakásépítések és a kiadott építési engedélyek volumene kisebb kilengések kivételével (nagyobb lökést mindössze a kilencvenes években bevezetett szocpol intézménye, valamint a devizahitelezés felfutása adott - a szerk.) évtizedek óta jelentős mértékben csökken. Elméleti minimumról tehát véleménye szerint nehéz beszélni. Ugyanakkor a nyitőelőadásban elhangzottakra reagálva elmondta: "jól látszik, hogy bár kitolódik a fiatalok életkezdési kora, ennek ellenére növekszik a fiatal korosztály lakástulajdona". Ebben a szegmensben tehát az osztályvezető szerint is van piaci potenciál.


Horváth Áron, az Eltinga Ingatlanpiaci Kutatóintézet vezetője szerint viszont főként a épületenergetikai felújítások előtérbe kerülése jelenthet megoldást a vergődő lakáspiacon. Ez egyrészt kényszer másrészt viszont óriási lehetőség Magyarország számára. Kényszer, mivel erre köteleznek minket az EU-s direktívák, illetve az egyéni preferenciák is. A épületenergetikai felújítások ugyanis a 90 százalékban importált energia elleni biztosítékul szolgálnak, s segítségükkel közeledhetünk az unió által meghatározott irányelvek felé (20-20-20-as direktíva). Másrészt pedig lehetőség, mivel az ingatlanok értékének növekedését is biztosíthatják. Horváth Áron szerint erre kitűnő példa a Budapest III. kerületében található "Faluház" projekt, amely igen jól vészelte át a válságot - számítások szerint 1 millió forinttal magasabban tudott maradni a faluház lakásainak átlagára, mint ha a felújítás nem valósult volna meg. A legnagyobb energia-megtakarítási potenciál tehát az épületekben rejlik - érdemes lenne tehát ezt kihasználni - mondta el a szakember.

EU-s irányelv az energiahatékonyságról (20-20-20):

  • 20 százalékos csökkentés az üvegházat kokozó kibocsátásokban az 1990-es értékhez képest;
  • megújuló energiaforrások arányának 20 százalékra emelése;
  • 20 százalékos javulás az energiahatékonyságban

Mikor vegyünk új lakást?

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A várható jövővel kapcsolatban a szakértők többnyire lassú mozgásokat prognosztizálnak. Mint mondják, a jelenleg tapasztalt lassan emelkedő statisztikai adatok vélhetően csak korrekciót takarnak - ezeket nem szabad túlértékelni. Az idei évben nem várható, hogy túlszárnyaljuk a tavalyi évet - legalábbis a tranzakciószámok tekintetében. A következő években várható számok pedig nagymértékben függnek majd a gazdaságpolitikai intézkedésektől, s azok hatásaitól is.

A különböző álllami támogatások (szocpol, kamattámogatás) létjogosultságával kapcsolatban a szakemberek elmondták, hogy egyelőre hatásukat a hektikus gazdaságpolitikai helyzetben (értékesítési moratórium, végtörlesztés, stb - a szerk) nehéz megítélni. Ugyanakkor például Nagy Gyula szerint a tervezhető, célzott támogatásokra egyértelműen szükség van, melyeket előbb utóbb a piaci szereplők is igénybe fognak venni. Mint mondja, nem véletlen, hogy a bankok is rengeteg pénzt pumpálnak a különböző lehetőségek reklámozásába.

A számokat, a piaci helyzetet látva ugyanakkor felmerül a kérdés, érdemes-e most lakást venni? A Lakáspiaci Klubon felszólaló szakértők véleménye szerint erre egyszerű a válasz: stagnálást mutatnak a lakásárak, így ideje elgondolkodni a lakásvásárláson. Véleményük szerint ugyanakkor nem árt körültekintőnek lenni, hiszen elképesztő kilengésekkel találkozhatunk még most is a hirdetéseket böngészve. Előfordulhat például, hogy egy 24 milliós ingatlant másnap már 20-ért árulnak. Továbbá nem szabad megfeledkezni az áralkuról sem, melynek mértéke minden eddiginél nagyobb. A kényszerhelyzetben lévő eladók akár 10-15 százalékot is engedhetnek.

 

Címkék: