Nem kérnek a bankok az Eszközkezelőből

Magyar Nemzet2012. október 26. 10:05

Bár megugrott az eszközkezelőnek felajánlott lakások száma, egyre több ügyfél panaszkodik arra, hogy a bankja nem az állami program keretein belül, hanem a piacon adna túl az ingatlanon - írja a Magyar Nemzet.

Elsősorban a lakáspiacon szeretnének túladni a bankok a bedőlt hitelek után maradó ingatlanokon. Ezért arra biztatják az adósokat, hogy ha csak tehetik, maguk próbáljanak meg vevőt találni. A Nemzeti Eszközkezelőnek általában azokat a lakásokat ajánlják fel megvételre, amelyek eladására már nem látnak esélyt.

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakértők szerint a bankok és az adósok érdeke gyakran nem esik egybe: az ügyfeleket nem érdekli különösebben, hogy a bank egy-két millió forinttal többet kap-e a piacon a lakásukért az eszközkezelőtől várható összegnél. Míg az adósok az eszközkezelőnél megszabadulnának a hitelüktől, és bérlőként a lakásukban élhetnének tovább, a pénzintézeteknek kedvezőbb értékesítésnél maradhat a tartozásukból, ráadásul elveszítik az otthonukat. Az, hogy az eszközkezelő számára felkínált ingatlanok között alig találni Budapesten lévőt, szintén arra utal, hogy a pénzintézetek szívesebben keresnek vevőket a lakásokra a piacon.

Címkék: