Így úszhatják meg a társasházak a teljes áramkikapcsolást

Pénzcentrum2012. október 9. 16:11

Módosítaná a villamos energiáról szóló törvényt tíz fideszes képviselő annak érdekében, hogy a lakóépületek közös helyiségeinek minimális megvilágítása, illetve a lift korlátozott idejű üzemeltetése akkor is megoldott legyen, ha a házban fizetési késedelem miatt kikapcsolták az áramot.

Többlakásos lakóépület közös használatra szolgáló közlekedő helyiségeiben (például folyosók, előterek) a villamosenergia-ellátás kikapcsolására fizetési késedelem esetén kizárólag akkor kerülhetne sor, ha e helyiségeknek a balesetek megelőzéséhez és a vagyonvédelemhez szükséges minimális megvilágítása más módon is biztosított.

Ennek hiányában csak oly módon lehetne korlátozni a többlakásos lakóépület közös használatra szolgáló közlekedő helyiségeiben az áramellátást, ha a társasház nem fizette ki a számlákat, hogy biztosítani kell a közös helyiségeknek a balesetek megelőzéséhez és a vagyonvédelemhez szükséges minimális megvilágítását.

Azokban a többlakásos lakóépületekben ahol jogszabály szerint kötelező személyszállító felvonót létesíteni, csak részlegesen lehetne korlátozni a lift működtetéséhez szükséges villamosenergia-ellátást. A javaslat szerint 7 és 9 óra, valamint 16 és 19 óra között biztosítani kellene, hogy működhessen a lift. A javaslat szerint azért is indokolt törvényi szinten előírni az ilyen épületekben a minimális villamosenergia-szolgáltatási kötelezettséget, mert az áramellátás teljes megszüntetése esetén a mozgásukban korlátozott lakók lift hiányában nem tudják elhagyni lakásaikat.

A képviselői indítvány indoklása szerint az utóbbi időben többször előfordult, hogy az áramszolgáltató a társasházak, illetve lakásszövetkezetek fizetési késedelme miatt kikapcsolta a lakóépületek közös helyiségeiben az áramot. A nagyobb városokban sok olyan panel lakóépület található, ahol a folyosóknak nincs ablakuk, de ez más lakóépületekben is előfordul. Egy ilyen épületben az áramszolgáltatás teljes kikapcsolása azzal járhat, hogy a lakók csak balesetveszély mellett tudnak az épületen belül közlekedni és a vagyonuk megfelelő megóvása sem biztosított.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A minimális villamosenergia-ellátásra vonatkozó részletes szabályokat a villamosenergia-ellátásért felelős nemzeti fejlesztési miniszternek kell majd kidolgoznia.

Címkék: