Drágább lehet a fűtés: gazdagéknál elkaszálnák az egyetemes tarifát

Magyar Nemzet2012. augusztus 9. 09:15

Már a mostani fűtési szezonban kikerülhet az egyetemes tarifa alól az átlagosnál nagyobb lakossági energiafogyasztás, indokolt ugyanis, hogy egy otthoni medence fűtéséhez piaci áron vásárolják az energiát - mondta a Magyar Nemzetnek adott interjújában Horváth Péter, a Magyar Energiahivatal (MEH) elnöke.

Az egyetemes szolgáltatást arra találták ki, hogy egy átlagos igényű háztartás tarifái esetében az állam legyen az árhatóság. De az olyan luxuscélú energiafelhasználás, mint amilyen például egy otthoni medence fűtése, nem kell, hogy az egyetemes szolgáltatásban maradjon - mondta Horváth Péter.

Az elnök úgy véli, a hatósági árak mellett vételezett mennyiségből csak azt kell figyelembe venni, ami nem extrafelhasználás. Ez utóbbi fölött az államnak nem kell őrködnie, tehát itt a piaci árak lennének indokoltak. A lakossági fogyasztók leggazdagabb 3-4 százaléka az összes elhasznált földgáz mennyiségéből 13-14 százaléknyit él fel, tehát érzékelhető, hogy ez jóval az átlagos fogyasztás felett van. "Az ezzel kapcsolatos javaslatunkat már elküldtük megfontolásra a fejlesztési miniszternek, reményeink szerint még a fűtési szezonban elfogadja a tárcavezető" - fűzte hozzá a MEH elnöke.

 

Címkék: