Társasházban laksz? Így lehet filléres a rezsid

Nagy Bálint2012. március 28. 14:34

Bár a társasházak gyakorta riadnak vissza a korszerűsítéstől a bekerülési költségek hallatán, ugyanakkor számos olyan pénzügyi lehetőség áll rendelkezésre, mely mankót jelent a társasházaknak a korszerűsítési beruházások megvalósításában. Éppen ezért, mint finanszírozó, nagymértékben hozzá akar járulni a társasházak felújításához az OTP Bank - mondta el Csonka Tibor, az pénzintézet társasházi pénzügyi szolgáltatásaiért felelős mikro- és kisvállalati igazgatóságának ügyvezető igazgatója.

Tavaly az OTP mintegy 14,7 milliárd forint hitelt közvetített ki a társasházaknak a különböző korszerűsítési munkálatok finanszírozására, s az igazgató elmondása szerint idén is minimum ilyen volumenű kihelyezést várnak. Mint elmondta, látva az energiadíjak folyamatos emelkedését, melyek egy háztartás bevételeinek akár 30-40 százalékát is kitehetik, egyértelmű, hogy az épületek korszerűsítése kell hogy prioritást élvezzen. A beruházás halogatásával ugyanis, a folyamatos állagromlásnak is köszönhetően évről-évre növekszik a társasházak energiavesztesége, ami az emelkedő energiaárak miatt elképesztő kiadást jelent a háztartásoknak.

Elszállt a rezsi, mit tehetünk?

Az Energiaklub egy 2011-es tanulmánya szerint a családi házakban csupán jobb hőszigeteléssel és a nyílászárók cseréjével akár 60 százalékos energiamegtakarítás is elérhető (a kormány által remélt "mélyfelújítás" elérése). Ugyanakkor a tanulmány ehhez igen szigorú követelményeket határoz meg. Mint írják a homlokzatok esetében csak grafit vagy poliuretánhab alapú hőszigeteléssel érhető el, falazattól függően különböző vastagságban a 60 százalékos energiamegtakarítás, míg az ablakok tekintetében a 3 rétegű üvegezéssel bíró, 7 légkamrás keretek tudják biztosítani ezt a követelményt.

A panel és tégla társasházak esetében azonban a 60 százalékos megtakarítás eléréséhez az épülethéj felújítása mellett a fűtési rendszer korszerűsítése (1 csövesről 2 csöves rendszerre történő átállás és termosztatikus szelepek felszerelése) is szükséges. Tégla társasházak esetén ez kondenzációs kazánt jelent, míg a távfűtéses panel épületeknél (legalábbis, akik nem akarnak leválni a távfűtésről - a szerk.) a fűtés szabályozhatóvá tétele jöhet szóba. Mindazonáltal a távfűtéses épületeknél ez sem elegendő, vagyis a fentebb említetteken túl valamilyen megújuló energiaforrás alkalmazása is elengedhetetlen a 60 százalékos primerenergia-megtakarítás eléréséhez.

Ugyanakkor tény, hogy ezen felújítások költsége sokakat megrémíthet, hiszen akár több millió forintra is rúghatnak háztartásonként. Az OTP Bank kalkulációja szerint albetétenként 1,5-2 millió forint a bekerülési költsége egy komplex felújításnak. A fent is vázolt jobb hőszigetelés és nyílászárók ráadásul háztípustól függően 30-40-50 százalékkal növelik egy-egy beruházás költségét. Éppen ezért a legtöbb társasház csak a különböző pályázatokban bízhat. Ezek azonban el-elmaradoznak az utóbbi időben, illetve csak nagyon kevesek számára elérhetőek.


Ugyanakkor pályázaton kívül is van lehetőség állami támogatás igénybevételére. Azok a lakóközösségek, melyek valamilyen okból nem jutottak pályázati forráshoz, kamattámogatott hitelből, illetve a lakástakarékpénztári szerződéssel járó állami támogatásból valósíthatják meg a beruházásokat. Ráadásul ez a két fajta támogatás akár egyszerre is igénybe vehető. Ráadásul e finanszírozási konstrukciókat építési technológiától függetlenül, ingatlanfedezet bevonása nélkül is igényelhetik a társasházak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nyertes pályázathoz sem árt a hátszél

A pályázatokhoz szükséges önerő is kiegészíthető állami kamattámogatott hitellel. A különböző pályázatokon (Panel, ZBR, ÖKO) elnyert állami és önkormányzati támogatásokhoz szükséges önerő biztosításához vagy kiegészítéséhez többfajta hitelkonstrukció ius elérhető a pénzintézeteknél. Illetve arról sem szabad megfeledkezni, hogy a pályázati támogatással megvalósuló felújítás felgyorsításában is a banki források lehetnek a lakóközösségek segítségére. Amennyiben a lakóközösség állami, illetve önkormányzati támogatást nyert, de nem szeretné, hogy a késleltetetten kifizetett támogatás megérkezéséig is magas fűtés és melegvíz számlákat kelljen fizetni, célszerű igénybe venni a támogatás előfinanszírozási hitelt. Ebben az esetben a hitel visszafizetése a támogatásból, annak kiutalásakor történik, a felújításelőnyeit viszont jóval korábban élvezhetik a lakók.

 

Címkék:
otp társasházi pályázat,