5 százalékos önerővel is lehet lakást venni

Pénzcentrum2012. január 24. 16:06

Az önrészre vonatkozó követelmények csökkentésével és a kis önerővel rendelkező hitelek garantálásával segítené a brit kormány a lakáshitelezés fellendülését - írja a Bloomberg. A válság előtt önrész nélkül is nyújtottak hiteleket a brit bankok, néhány éve ez már nem így van.

A magyarnál kisebb mértékben ugyan, de Nagy-Britanniában is jócskán elmarad a jelzáloghitelezés szintje a 2006-ostól, hisz kevesebb mint a fele annak. Jelenleg a lakásvásárlóknak legalább 25%-os önerővel kell rendelkezniük ahhoz, hogy lakáshitelhez jussanak. A brit kormány ezt követelményt 5%-ra csökkentené azzal, hogy állami és lakásépítői garanciával csökkentené e hitelek kockázatait.

A lépés rövid távon a bankok és az építőipar számára is kedvező lenne, hiszen fellendítené a lakáshitelezést, és a becslések szerint a jelenlegi várakozásokhoz képest 3%-kal növelné a lakáspiaci árakat. A lakásépítések száma 15%-kal nőhet az intézkedés hatására. A brit házépítők szövetségének szóvivője szerint évente 240 ezer új lakásra van szükség a szigetországban, hogy lépést tartson a szektor a népesség növekedésével, ezzel szemben 2010-ben csak 127 780 lakás épült az országban.

Az új szabályok (kisebb önrész és garanciák) a második negyedévben léphetnek életbe, a garanciát fejlesztők és a kormány közösen nyújtanák. Az érintett szektorok üdvözölték a lépést, annak esetleges hátrányairól (pl. milyen következményekkel járhat, ha egy újabb válsághullám esetén a garanciák tömeges lehívására kerül sor) nem nyilatkoztak.

 

Címkék: