Most kiderül, ki a valóban zöld fogyasztó

Pénzcentrum2011. december 25. 09:38

Mennyivel fizetnél többet egy olyan termékért, amelyet kizárólag tiszta energiák felhasználásával készítettek? Váltanál bankot, csak azért, hogy egy környezettudatos pénzintézet kezelje pénzügyeidet? Mindeddig a fogyasztóknak meglehetősen korlátozott lehetőségei mutatkoztak arra, hogy ilyen döntéseket hozhassanak meg, de a jövőben ez változni fog. A "Windmade"nevű szervezet, illetve védjegy a jövőben gyors eligazodást kínál a bolygójukért aggódó fogyasztók számára.

Érdekes kezdeményezés indult útjára az elmúlt hónapokban a szélenergia népszerűsítésére. A megújuló energiák támogatása legtöbb esetben közvetlenül, valamilyen állami jellegű dotációval valósul meg (termelési támogatás, beruházási támogatás, adókedvezmény stb.), míg a Windmade szervezet, védjegy megalkotói egy teljesen ellentétes szemléletet követve a fogyasztói öntudatra alapozzák elképzelésieket, és a társaságokat igyekeznek meggyőzni arról, hogy érdemes befektetni a megújuló energiákba.

A Windmade szervezet létrehozói úgy kívánják a szélenergia iránti keresletet erősíteni, hogy "megfogható" értéket teremtenek a tisztaenergia-hasznosításból. Az ötletgazdák olyan korábbi, társadalmi szempontból pozitív (értékkel bíró) példákat vettek alapul, mint az "újrahasznosítás"- népszerűsítést tevő szimbólum alkalmazása vagy a fair-trade mozgalom.

A Windmade alapkoncepciója, hogy a környezettudatos fogyasztók hajlandók előnyben részesíteni azon szolgáltatásokat és termékeket, amelyek mögött tiszta energia felhasználás rejlik. Tehát ezen keresztül egyre nagyobb keresletet lehet generálni a tiszta (szél)áram iránt, amennyiben ezt sikerül azonosítható, a fogyasztók számára megfogható értékké tenni. A csatlakozó társaságok számára ez első sorban marketing célokat képes szolgálni, ami mellett a szélenergetikai/megújuló vállalatok az erősödő keresletből profitálhatnak.

A Windmade megrendelésére készült globális közvélemény-kutatás szerint, amelyben 31 ezer ember kérdeztek meg, a fogyasztók kétharmada választana inkább olyan terméket/szolgáltatást, amelynek előállítása környezetbarát módon történt, és ezért hajlandók lennének többet is fizetni.

A védjegy használata egyelőre csak társasági szinten indult el, vagyis a csatlakozó vállalkozások kommunikációjuk során a Windmade szimbólum feltüntetésével jelezhetik, hogy elkötelezettek a tiszta energia-felhasználás iránt. 2012-re várhatóan kidolgozzák azt a kritériumrendszert is, aminek megfelelve a vállalkozások termékeiken is feltüntethetik a védjegyet, így a fogyasztók majd a termékek között is kiválaszthatják majd azokat az árukat, amelyek előállításához megújuló energiát használtak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Windmade kezdeményezéshez azok a vállalkozások kapcsolódhatnak, illetve szerezhetnek tanúsítást a védjegy használatára, amelyek teljes energia-felhasználásukban legalább 20%-os súllyal szerepel a villamos energia, és ezen belül a szélenergiából származó áram aránya eléri a 25%-ot. A védjegy kiterjeszthető egyéb megújuló forrásokra is, azonban az imént vázolt feltételeket minden tagnak teljesítenie kell. A feltüntethető "címkén" egyébként nem csak az örvény-szimbólum jelenik meg, hanem a felhasznált megújuló energiaforrások részaránya is.

Az alapítók között ott van a világ vezető szélturbina-gyártója, a Vestas, de a kezdeményezést támogatta a WWF és az ENSZ is. A szervezet komolyságát jelzi, hogy az első tagok között olyan társaságokat találhatunk, mint a Deutsche Bank, a Bloomberg, a Motorola Mobility vagy a Lego. A szervezet várakozásai szerint az előttünk álló időszakban gombamód növekszik majd a taglétszámuk.

Címkék:
deutsche bank, szélenergia,